USKARPE PENNER

 

USKARPE PENNER

***************************************************************************

********************************************************************************************************************************************************

NOEN AV DEM SOM STØTTER INNVANDRING, ISLAMISERING OG SENSUR ER ANGITT NEDENFOR

********************************************************************************************************************************************************

Amundsen, Ingeborg Huse

Journalist i Verdens Gang

I oktober 2015 skriver journalisten en omfattende artikkel om Syria-flyktningene i Norge - over fire millioner mennesker har flyktet fra Syria. Hver uke ankommer hundrevis av nye syrere til Norge - her er historiene deres. Det legges vekt på hva flyktningene har gått igjennom for å komme til Norge og hva de forventer seg av en fremtid i Norge.

 

 

Andersen, Øystein

Dagbladet

 

En dag i mai 2017 pågrep politiet tre ungdommer på Vestli i Oslo, mistenkt for å ha kjennskap til at en 15 kilos stein ble kastet fra en gangbro nær Vestli T-banestasjon og ned på veien mot en vekterbil natt til søndag. - Steinen skrenset taket og siden på bilen, opplyser seksjonspåtaleansvarlig Trude Maren Buanes ved den sammenslåtte politistasjonen ved Manglerud og Stovner til Dagbladet. To av ungdommene som ble innbrakt er 18 år, den tredje 19 år. De ble sluppet etter å ha forklart seg.

 

Nabokjerringas kommentar: Burde ikke leserne få rede på at dette var innvandrere?

 

 

Arneberg, Henrik

Aftenposten

«Ser du dette kartet? Det viser at du må holde deg utenfor det oppmerkede området frem til klokken 06.00 i morgen. Om politiet ser deg i sentrum før dette, vil du bli innbrakt og bøtelagt. Du risikerer også et langvarig oppholdsforbud om du fortsetter å lage bråk på byen fremover». Leder av Sentrums etterretnings- og analysegruppe, Lasse Johnsen, snakker strengt til mannen som står på fortauet i Torggata med hendene i håndjern bak på ryggen. Nesten halvparten av sentrumskriminaliteten skjer nattetid i helgene. Vold og ordensforstyrrelser, ofte i tilknytning til utesteder, er en stor utfordring.

Det som overhodet ikke blir nevnt er at de aller fleste bråkmakerne er utlendinger, innvandrere eller andre med minoritetsbakgrunn. Det er heller ikke nevnt hva dette koster det norske samfunnet.

 

Aspunvik, Sofie Gran

VG

 

«Minst 29 statsborgerskap skulle aldri vært tilbakekalt» skriver hun i februar 2017: UDI har tilbakekalt minst 29 statsborgerskap som ble innvilget før statsborgerloven trådte i kraft. – Ulovlig praksis, mener flere jurister VG har snakket med i februar 2017. – Slik disse sakene er blitt presentert for meg, er det åpenbart at det foreligger grunnlovsbrudd og dermed en ulovlig praksis, sier jurist Eirik Bjørge, førsteamanuensis ved Universitetet i Bristol, der han underviser i offentlig rett og folkerett.

Jusprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo deler Bjørges syn på tilbakekallelsene som grunnlovsstridige. – UDI vil hevde at de har grunnlag i uskreven rett og alminnelige rettsprinsipper, men etter min mening er dette ikke holdbart som grunnlag i dag, sier Andenæs.

 

Fra kommentarfeltet: Den eneste "juristen" avisen siterer, foreleser på et utenlandsk universitet - i et land med helt andre rettsprinsipper enn våre.

Spørsmålet er vel heller: hvorfor har Norge vært så slepphendt med å innvilge statsborgerskap, på tydeligvis ekstremt sviktende grunnlag og forutsetninger? Ikke engang identitet har vært sikker! Hva slags mennesker er det egentlig som et blitt nordmenn?

 

 

Bakke, Ole-Christian

Sarpsborg Arbeiderblad

Da en familie i Sarpsborg i mai 2015 ble truet med håndvåpen ble Ole-Christian Bakke spurt om gjerningsmennene var etnisk norske – eller ikke? Han lurte på om det hadde noen praktisk betydning for noen hvorvidt disse er etnisk norske eller ikke?

 

Bakke, Pål

Journalist i TV 2

En mann i 30-årene ble i oktober 2015 pågrepet og siktet for voldtekt av en ung kvinne i Førde en mandag for en uke siden. Voldtekten skal ha skjedd mellom klokken 20 og 22 om kvelden, og politiet ønsker tips om observasjoner rundt dette tidspunktet, sier politioverbetjent Linda Åmelfot. Vi kan ikke si så mye om omstendighetene rundt voldtekten av hensyn til etterforskingen, sier Åmelfot. Et område i et boligstrøk i Førde er tirsdag ettermiddag blitt sperret av og det foretas tekniske undersøkelser. Politiet ber publikum om tips i saken.

Kommentar: Ikke med et ord blir det nevnt at gjerningsmannen er norsk statsborger med afrikansk opprinnelse. Hvorfor?

 

Baraldsnes, Ronnie

Journalist i TV 2

 

Liv Nes (92) er en av mange eldre på Østlandet som den siste tiden har blitt et offer for tyvene som er høflige og hyggelige, skriver han i april 2106 – og fortsetter: De spiller på eldre menneskers tillit og godtroenhet. – Jeg hadde tatt ut 4000 kroner i kassen på Meny, og da jeg skulle sette på plass handlevognen kom en ung kvinne bort til meg og spurte om hun kunne hjelpe, forteller pensjonisten på Oppsal i Oslo. – Hun var så hyggelig, og jeg ble kjempeglad. Men da jeg kom hjem var lommeboken min borte. Noen hadde nok vært nede i sekken, mens damen hjalp meg, sier pensjonisten og smilet forsvinner fra ansiktet hennes.

 

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord forteller han at tyvene er utlendinger/innvandrere

 

Barstad, Stine

Journalist i Aftenposten

 

Hva skjer med asylbarna som sendes ut etter lang tid i Norge? Spør hun i april 2106.

Livet mitt er på vent. Det har bare stoppet, sier Andre (22), som bodde hele ungdomstiden i Kristiansand. 22-åringen møter Aftenposten i sentrum av Angolas hovedstad en ettermiddag i slutten av januar. Hit reiser han nesten aldri. Luanda er flere ganger kåret til verdens dyreste by, og prisen på transport har skutt i været. Byens nye strandpromenade har lite å tilby andre enn utenlandske oljearbeidere og landets rike elite

Barth-Heyerdahl, Lars

TV 2

Mann knivstukket på bensinstasjon i oktober 2014. Politipatrulje ble vitne til deler av opptrinnet i Mjøndalen natt til tirsdag.

Den skadde personen er fraktet til sykehus, mens en mistenkt gjerningsmann er pågrepet. Mannen som ble stukket, fikk skader i brystet. Han skal ikke være livstruende skadd. Hendelsen skjedde rett utenfor en døgnåpen bensinstasjon i Mjøndalen i Buskerud klokken 04.40. Betjeningen ble vitne til det som skjedde. En politipatrulje var tilfeldigvis rett i nærheten. Politiet observerte delvis det som skjedde, men måtte ta hånd om fornærmede så gjerningsmannen kom seg unna, men han ble tatt rett etterpå.

Men var gjerningsmannen etnisk norsk?

 

Bartnes, Arve

Dagbladet

 

Dagbladet har i mai 2016 fått tilgang til en rekke barnevernsvedtak fra Norges 12 fylkesnemnder, som hittil har vært unntatt offentlighet. I vedtakene går det fram hvordan barn i Norge blir utnyttet til salg av sex, brukt som slaver og misbrukt av kriminelle. Barna kommer til Norge fra utlandet, enten på drift fra fattige land i Øst-Europa og Afrika, eller som flyktninger fra land som Syria, Afghanistan og Somalia. Dagbladets gjennomgang av saker hos Fylkesnemnda hvor det har vært mistanke om menneskehandel viser at barn har blitt kidnappet og voldtatt av menneskesmuglere på vei til Norge. De har blitt truet med voodoo, fraktet til Norge for å tigge og stjele, og flere barn beskriver hvordan de ble tvunget til å selge sex på gata i Oslo.

 

Nabokjerringas kommentar: Er det etniske nordmenn som begår disse forbrytelsene – eller er det de etniske nordmenn som svikter igjen?

 

Berg, Ronny

VG

 

VGs journalister, Ronny Berg og Stian Eisentræger, prøver i april 2017 å svine til Sylvi Listhaug som tålmodig prøver å svare på følgende bedritne spørsmål: - Hvordan opplever du å bli omfavnet av en selverklært nazist? - I februar i fjor ble det arrangert en demonstrasjon til støtte for deg utenfor Stortinget. Kjenner du til hvem som deltok i den demonstrasjonen? - Er det noe med retorikken din, eller synspunktene dine, som faktisk deles av nynazister? - Du har uttalt at flyktninger kan ikke forvente å bli båret på gullstol inn i Norge? - Kan disse tingene du ønsker å markedsføre påvirke holdningene til folk? - Når du oppfordrer folk til å gi tommelen opp for at flyktninger skal ut av landet: Kan dette fremstå som kaldt? Nesten som et show? - Du synes ikke det virker som om vi heier på at de må reise ut av Norge? - Når noen blir returnert, er det noe som gleder deg? - Vil du karakterisere deg selv som patriot eller nasjonalist? - Er du ukomfortabel ved å bli omtalt som patriot?

 

Berglund, Eirik Linaker

Journalist i Verdens Gang.

I oktober 2015 skriver journalisten en omfattende artikkel om Syria-flyktningene i Norge - over fire millioner mennesker har flyktet fra Syria. Hver uke ankommer hundrevis av nye syrere til Norge - her er historiene deres. Det legges vekt på hva flyktningene har gått igjennom for å komme til Norge og hva de forventer seg av en fremtid i Norge.

 

 

Bergsaker, Tore

Journalist i Dagbladet

 

«Terrortiltalt nordmann unngår dødsstraff» skriver han i april 2016, og legger til: Norsk-etiopiske Okello Akuay Ochalla (53) bodde i Trondheim sammen med familien fram til han reiste til Sør-Sudan i 2014.

 

Nabokjerringas kommentar: Hvorfor i all verden kaller han ham for en nordmann?

Bernhus, Rune

Romerikes Blad

I august 2014 kunne en lese blant annet følgende: Stukket med sverd i bryllup i Skedsmo En bryllupsfest på Skedsmo gikk helt galt søndag kveld. To personer ble stukket med det som skal være et samuraisverd. Klokken 19.15 søndag kveld fikk vi melding om at det var slåssing mellom en gruppe mennesker. Det var en bryllupsfest hvor to menn hadde skader etter kniv eller sverd, sier operasjonsleder Jon Andorsen i Romerikes politidistrikt. Begge mennene er i 30-årene, og den ene av dem ble brakt til Akershus universitetssykehus for stikkskader i armen. Den andre skal ha blitt lappet opp på stedet etter rifter på kroppen. Politiet har ingen opplysninger akkurat nå på hvorfor det var et sverd i bryllupet, opplyser Andorsen.

Det er vel ingen grunn til å tro at det var etniske nordmenn som nå har tatt i bruk samuraisverd – kniv er vel mer anvendelig. Han har ikke besvart mail vedrørende etnisitet på de skadde.

 

Bjellaanes, Ole Kristian

Nyhetsredaktør i NTB

NTB har i lang tid og i hvert fall siden 2001 vært svært tilbakeholdne med å bruke «terrorist» om både individer og om grupper, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB i juni 2015.

Likevel har NTB flere ganger omtalt den somaliske islamistbevegelsen Al-Shabaab som en terrorgruppe. Nyhetsbyrået omtaler også Al-Qaida i Nord-Afrika og den syriske Al-Qaida-gruppen Nusrafronten som terrorister. Også Krekars eget nettverk, «Rawt», har NTB omtalt som en terrorgruppe. Men ikke IS.

 

Bjerke, Anne Melsom

NRK

 

I august 2014 kan en lese blant annet følgende, forfattet av journalist Anne Melsom Bjerke: Mann skadet etter knivstikking. En mann i 30-årene er alvorlig skadet etter å ha blitt knivstukket i Tønsberg i natt. Da politiet kom fram til stedet møtte de flere personer. Én person var skadet og ble tatt hånd om av ambulansepersonellet og kjørt til sykehuset i Vestfold. Operasjonsleder Anne Meyer sier til NRK.no at de pågrep en mann i 20-årene, som også var på stedet.

Det som ikke blir nevnt er at dette er utlendinger. Det må da være viktigere enn om vedkommende var i 20-årene eller 30-årene.

 

 

Bjørgaas, Tove

NRKs korrespondent i USA

 

I mars 2016 skriver hun følgende: «Donald Trump og Ted Cruz vant et nominasjonsvalg hver i natt. Samtidig nærmest overbød de hverandre i å foreslå strenge sikkerhetstiltak i kampen mot terror. Donald Trump sikret seieren i Arizona. Han foreslo da å stenge muslimer ute av USA»

 

 

Bjørke, Christian Nicolai

Vårt Land

 

I februar 2016 skriver han om 30 år gamle Laial Janet Ayoub som på kort tid har blitt en tydelig, muslimsk kvinnestemme i den norske samfunnsdebatten. Dem er det ikke mange av. Særlig ikke med hijab. Selv kaller hun seg «hijabist», og blir stadig spurt om hvorfor hun ikke respekterer Norge nok til å ta av seg hijaben. – Da svarer jeg at jeg respekterer Norge nok til å vite at jeg bor i et fritt land hvor jeg kan kle meg fritt. For meg vil det være som å gå naken hvis jeg må ta av meg hijaben når jeg skal ut.

 

Bleikelia, Mats

BT

I desember skrier han blant annet følgende: Høyre og Frp vil ta et skippertak for å få ned soningskøen, og legger opp til storutbygging av Bergen fengsel. Det vil i så fall bety hele 38 prosent flere innsatte. Pr. i dag huser Bergen fengsel 262 lovbrytere fordelt på seks forskjellige avdelinger.

Ikke med et ord eller en antydning forteller han leserne at utbyggingen av fengslene er forårsaket av innvandringen og tilreisende kriminelle innvandrere.

 

Bleness, Carsten

Sjefredaktør Hamar Arbeiderblad

Det grufulle terrorangrepet i Paris i november 2015 har rystet oss alle. Terroristene vil det åpne, multietniske, demokratiske samfunn til livs. De ønsker dessuten å skape en forestilling om at vestlige verdier er i kamp med islam. De bør ikke lykkes. Dette må være grunnpilarer vi ikke oppgir når vi velger hvordan vi skal slå tilbake mot terroren. Vi skal ha kalde hjerner, men beholde våre varme hjerter.

Kommentar: Mener virkelig HA at islam ikke er i krig med vestlige verdier? Det har de vært lenge, og det har ikke bare med IS eller andre terroristorganisasjoner å gjøre. Hvordan er det egentlig med religionsfrihet, ytringsfrihet, pressefrihet og politisk frihet i muslimske land? Hvordan er det egentlig for kvinner, homofile og religiøse minoriteter å leve i muslimske land? Har den som skriver slikt vås noe som helst peiling på hva som skjer i verden, eller sitter vedkommende med sine ideologiske briller og drømmer opp en verden som ikke finnes?

 

Borud, Håkon

Nyhetsredaktør i Aftenposten

Nyhetsredaktør Håkon Borud reagerer i august 2015 på ytringene mot de muslimske kildene i Aftenpostens artikler.  Vi vil vurdere å varsle politiet. Uttalelsene er i hvert fall forferdelige, sier Borud. Aftenposten loggfører trusler om vold mot kilder. De mest alvorlige tilfellene blir diskutert med politiet, ifølge Borud.

Hva med Boruds eget hat og rasisme mot den etniske norske befolkning?

 

 

Brandeggen, Torbjørn

Journalist i TV 2

 

I mars 2016 skriver han om Frivillighetsorganisasjonen Dråpen i Havet som i mars 2016 sender sine første frivillige til Idomeni, grenseområdet nord i Hellas mot Makedonia for å hjelpe flyktninger og migranter

 

Brandsnes, Håkon Østmoe

Dagbladet

 

Det ble dramatisk i 4. divisjonskampen mellom Storhamar og Ottestad tirsdag.

Slo til motspiller. Nå er han suspendert: - Han er sjokkert. Både Ottestad og Storhamar har hatt møter i dag om hva de skal gjøre videre etter at Ottestad-spiller Sebastian Solberg ble slått ned av en motspiller.

Han er nedtrykt, full av sjokk og overraskelse over det han har gjort, sier Arve Fuglum, styremedlem i fjerdedivisjonsklubben Storhamar, til Dagbladet.

Slaget resulterte i sprukken leppe og en knekt tann for forsvarsspilleren, som måtte innom både lege- og tannlegevakta.

Krimsjef i Hamar, Rune Strand, sier til Hamar Arbeiderblad at de vil etterforske saken.

 

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord blir det nevnt at den som slo var en innvandrer – hvorfor?

 

 

Brandvold, Åse

Journalist og forfatter.

I nabolaget mitt på Tøyen ønsker vi flyktningene velkommen. I en drøy måned nå (oktober 2015) har frivillige stått på døgnet rundt. Jeg går natteravn i området og har sett den fine stemningen og de sterke båndene som oppstår mellom nyankomne flyktninger og ildsjelene som tar imot dem. Det er Norge på sitt beste: dugnadsånd, solidaritet og gjestfrihet. Jeg mener vi må hjelpe flyktningene der de er. Nå er de her hos oss. Regjeringens strategi med fortsatt satsing på tvangsretur, løser ikke flyktningkrisa. Den bidrar til å forsterke den. De som blir returnert til Afghanistan vil legge ut på flukt igjen. Mange av dem vil komme tilbake igjen til oss. La oss ønske dem velkommen.

Kommentar: Åse Brandvold er journalist i avisa Klassekampen og forfatter av boka «En flukt som aldri tar slutt. 43 afghanske asylhistorier.». Den afghanske hæren og politiet skriker etter menn som kan holde orden i landet, samtidig gir Europa asyl til de samme unge tjenestedyktige mennene som skulle ha forsvart landet sitt. Send alle umiddelbart tilbake til det afghanske forsvaret og polititjeneste.

 

Brustad, Line

Journalist i Dagbladet

«Gjerningsmannen, som utseendemessig beskrives som en «gammeldags, engelsk dørvakt», er ikledd svarte bukser og en mørk lang frakk på politiets bilder», skriver Dagbladet i en artikkel i oktober 2015. Det de derimot ikke opplyser om i artikkelen er at gjerningsmannen av politiet blir omtalt som en svart mann i 30 til 40 års alderen med barbert hode. I tillegg har Dagbladet sensurert bort ansiktet til voldtektsmannen i videoen som ligger åpent på britiske nyhetssider. Artikkelen er skrevet av Line Brustad og Knut-Erik Lindblad.

 

 

Byrkjedal, Mona

VG

 

Toppblogger Sophie Elise lar seg i januar 2017 opprøre av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

I sitt siste blogginnlegg tordner den kjente bloggeren mot Sylvi Listhaug etter at det ble kjent at bioingeniør Mahad Adib Mahamud som har bodd i Norge i 17 år, nå sendes ut.

– Sylvi har besluttet at det skal bli lagt inn flere millioner ekstra kroner til UDI hvert år for å ettersøke om hvem som kan ha løyet på søknadene sine i fortiden. Hallo i fuckings luken. Nå har enda en av så veldig mange som faktisk bidrar til dette landet mistet sin rettighet her. Er det noe jeg kan gjøre? Kan jeg seriøst gjøre noe? For jeg har veldig lyst, skriver Sophie Elise. Innlegget Sophie Elise Isachsen har skrevet heter «Nå er det faen meg nok!»

 

 

Børresen, Erik

Gudbrandsdølen Dagningen

 

En lillehamring ble arrestert natt til lørdag etter å ha gått berserk på en bensinstasjon i desember 2016. Lørdag formiddag smalt det nok en gang. Innehaveren av bensinstasjonen mener vandalen ikke burde vært løslatt.

Ved 03-tiden natt til lørdag måtte politiet rykke ut til Seven Eleven i Løkkegata i Lillehammer sentrum da en Lillehammer-mann hadde gått amok inne i butikken. Han slo rundt seg med ei krykke og påførte store skader på inventar.

Politiet kunne lørdag morgen fortelle til GD at det var gjort skader for over 100.000 kroner. En isdisk, flere glassfronter på skranken og kassaapparat er blant inventaret som ble ødelagt. Mannen tok seg også inn bak disken og ødela varer som sto i hyllene der. Nattevakten måtte rømme ut serveringsluka ved disken da mannen slo rundt seg inne i butikken med krykka.

Bensinstasjonen måtte stenge for at politiet skulle få oversikt. Mannen ble tatt med i arresten.

 

Nabokjerringas kommentar: Lillehammermann? Ikke med evt. ord nevner han at gjerningsmannen er en afrikansk asylsøker – hvorfor?

 

 

Christoffersen, Jonas Fabritius

TV 2

 

Advokatforeningen og jusprofessor mener politiet i desember 2016 brøt loven i iveren etter å få unge asylsøkere ut av landet.

Norske myndigheter har intensivert utkastelsen av unge asylsøkere, og aldri før har så mange instanser vært kritiske og bekymret for de mindreårige asylsøkernes rettssikkerhet og helse.

Nå retter Advokatforeningen krass kritikk mot Politiets Utlendingsenhet (PU). De mener PU bryter norsk lov i iveren etter å få de unge asylsøkerne ut av Norge

 

 

Christophersen, Rune

Journalist i Bergens Tidende

Fra minnesiden til Margaret Molland Sanden i november 2015: Det har i dei siste dagane vore ein kampanje frå Sogn Avis (Hanne Stedje) og Bergens Tidende (Rune Christophersen og Gerd Tjeldflåt) for å få denne sida stengd ned. Takk vere masserapportering av sida for påståtte brot på Facebook sine retningsliner, så vart sida i går stengd ned. I går kveld kunne dei same media triumferande fortelja at nettsida var borte. Gleda deira vart likevel kortvarig: Det er ingenting «rasistisk» eller «høgreekstremt» med denne nettsida. Heller ikkje er det noko anna som bryt med Facebook sine retningsliner. No er det jamvel offisielt frå Facebook. Margaret ble drept for to år siden av en ulovlig asylsøker fra Sør-Sudan.

 

Egeland, John Olav

Kommentator i Dagbladet .

Den norske identiteten har tatt opp i seg et kulturelt og religiøst mangfold. Ulikhet er en ressurs. Dette er kongens tale skriver han i oktober 2015. Kongefamilien vil markere at den står bak en ny og mer moderne forståelse av hva som er norsk. Den norske identiteten favner over en regnbue av tro og livssyn. Kongens standpunkt har en tydelig brodd mot folk som har stivnet i fremmedfrykt eller utvendig nasjonalisme. De som har en trang definisjon av hva Norge er, eller hva som er norsk, kan ikke påberope seg «konge og fedreland». Det er nye tider nå. Også på Slottet.

 

Kommentar: Folk som hyller multikultur, men ikke selv bor i multikulturelle områder og tar del i det de sier er så fint, skal man aldri lytte til. De aner ikke hva de snakker om.

 

 

Eilertsen, Trine

Politisk redaktør i Aftenposten

 

Aftenpostens ledere skrives av kommentargruppen. Gruppen ledes av politisk redaktør Trine Eilertsen. Aftenposten mener i september 2016: Clinton er den eneste egnede.

 

Fra kommentarfeltet: Må man egentlig ha en mening, Aftenposten? Holder det ikke å formidle nyheter, og prøve å gjøre det så objektivt som mulig? Se til BBC, de har forstått hva objektiv journalistikk er.

Hva skulle det til for at Aftenposten skriver noe som ikke favoriserer Hillary Clinton, den kriminelle makteliten og NWO-agendaen? Det eneste jeg kan skrive er at ved å følge med på uavhengige nettsider som eksemplene whatreallyhappened.com, globalresearch.ca, så skaffer man seg så mye bakgrunnsinformasjon at man er i stand til å fungere som demokratiet forutsetter; altså med informasjon ikke bare fra én side.

 

Eisentræger, Stian

VG

 

VGs journalister, Ronny Berg og Stian Eisentræger, prøver i april 2017 å svine til Sylvi Listhaug som tålmodig prøver å svare på følgende bedritne spørsmål: - Hvordan opplever du å bli omfavnet av en selverklært nazist? - I februar i fjor ble det arrangert en demonstrasjon til støtte for deg utenfor Stortinget. Kjenner du til hvem som deltok i den demonstrasjonen? - Er det noe med retorikken din, eller synspunktene dine, som faktisk deles av nynazister? - Du har uttalt at flyktninger kan ikke forvente å bli båret på gullstol inn i Norge? - Kan disse tingene du ønsker å markedsføre påvirke holdningene til folk? - Når du oppfordrer folk til å gi tommelen opp for at flyktninger skal ut av landet: Kan dette fremstå som kaldt? Nesten som et show? - Du synes ikke det virker som om vi heier på at de må reise ut av Norge? - Når noen blir returnert, er det noe som gleder deg? - Vil du karakterisere deg selv som patriot eller nasjonalist? - Er du ukomfortabel ved å bli omtalt som patriot?

 

 

Ekeland, Linda

TV2

 

«Frisøren Merete Hodne nektet august 2016 Malika Bayan adgang i salongen fordi hun var muslim. Nå møter Hodne massiv kritikk fra egne rekker» skriver Linda Ekeland i september 2016

 

Denne uken starter rettssaken etter at muslimske Malika Bayan (24) ble nektet adgang til en frisørsalong fordi hun bruker hijab. Saken har skapt enormt engasjement.

Selv har frisøren, Merete Hodne (47), fortalt at hun kastet ut Bayan fordi hun er imot islam og fordi hun mener hodeplagget hijab, som Bayan hadde på seg, er kvinneundertrykkende. Folk som bære symboler for totalitære ideologier. Det vil jeg ikke ha, sier Hodne. Dette støtter ikke den norske bransjeforeningen for frisører, som er rasende.

– Det er jo en sak vi tar veldig avstand fra, sier president i Norske Frisør- og velværebedrifter (NFVB), Edel Teige.

 

 

Eriksen, Nicolai

Journalist i Dagbladet

En mann er i desember 2015 pågrepet etter en knivstikking på Grønland i Oslo, melder Oslo politidistrikt. En person er fraktet til Oslo universitetssykehus Ullevål med ambulanse. Skadeomfanget er ukjent, men personen skal ikke være kritisk skadd.

Mannen meldte selv at han var knivstukket i brystet. Da vi kom til stedet, kom vi over en person som nå er pågrepet, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt.

Kommentar: Ikke med et ord blir det nevnt at de involverte er innvandrere.

 

 

Etholm-Idsøe, Rikke

TV 2

 

Debatten har kokt etter at Malika Bayan (24) ble kastet ut av en frisørsalong i Bryne i oktober 2105 fordi hun hadde på seg hijab skriver Rikke Etholm-Idsøe i september 2016,

– Jeg gikk inn på en frisørsalong i sentrum av Bryne. Da ble jeg møtt av en dame som viftet med armene og sa jeg måtte gå ut, forteller 24-åringen til TV 2. Frisøren som kastet ut Bayan, Merete Hodne (47), må nå møte i retten førstkommende torsdag, tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf om diskriminering.

Carl I. Hagen (Frp) mener at de som tilbyr en tjeneste i utgangspunktet må kunne forbeholde seg retten til å avvise folk, og mener at Bayan må respektere det. – Hun har valgt å gå med hijab, og da synes jeg at dersom hun ikke får klippet seg ett sted, får hun gå til en annen frisør. Jeg mener at hun må finne seg i at akkurat denne frisørsalongen reagerer på det religiøse, islamistiske symbol som innehaver mener at en hijab er, og da får man respektere at også innehaver får ha sine rettigheter, sier Hagen om hendelsen.

– Det blir litt for dumt. Jeg har aldri hatt en annen kultur enn norsk, forteller 24-åringen, som er født og oppvokst i Norge.

 

 

Fange, Per Øyvind

Journalist i NRK

 

Et uoppklart overfall gjør at Ambjørnrød skole i Fredrikstad i oktober 2016 går ut med en helt spesiell advarsel til foreldre og barn. – Vi fikk råd fra politiet om å informere foreldrene om at barna ikke bør gå til og fra skolen alene før de har funnet ut hvem som står bak overfallet. Derfor sendte vi ut en SMS til foreldrene om dette, sier rektor Catarina Selbekk. Mannen skal ha forsøkt å rive av kvinnen klærne, men så bet hun ham i nesa. Ifølge politiet klarte kvinnen deretter å stikke av, mens mannen forsvant fra stedet. Politiet har fortsatt ikke funnet mannen som skal ha overfalt en kvinne tirsdag for en uke siden.

Ikke med et ord nevner journalisten at gjerningsmannen var en innvandrer

 

 

Finsveen, Jesper Nordahl

Dagbladet

 

En fransk grunnlovsdomstol slo i august 2016 ned på det omstridte burkini-forbudet i Frankrike. Frankrikes øverste administrative domstol vurderte burkiniforbudet i én av byene, nærmere bestemt Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice. Det er ventet at saken vil skape presedens også for de rundt 30 andre byene som har nedlagt forbud.

På Facebook går tidligere Frp-formann Carl I. Hagen ut mot den den franske domstolens avgjørelse. Frp-nestoren skriver: «Så sier en domstol i Frankrike nei til burkiniforbud. Betyr bar[e] at de ikke forstår at dette dreier seg om et islamistisk symbol som vi bør si nei til!», skriver Hagen, og tillegger: «Gir du fanden lillefingeren, tar han hele hånden. De andre partier [har] gitt både lillefinger og hele hånden og skryter av det. Stakkars mine barnebarn, som vil leve i et islamsk diktatur hvis vi ikke skjerper oss!»

Kirsti Bergstø, stortingsrepresentant for SV, kaller Hagens utspill og Facebook-innlegg for et «oppgulp av frykt og fordommer». - Skal vi lykkes som samfunn, drive et godt inkluderingsarbeid og sørge for at folk får både bolig og arbeid, er den typen uttalelser gift, sier Bergstø. Hun mener Frp's frihetssyn blir utfordret av denne type saker. - Jeg synes det er spesielt å høre Frp, som alltid forsvarer porno, sexkjøp og stripping, mener at kvinner ikke skal ha retten til å ta på seg det de vil. Dette er overformynderi som sprer frykt og fordommer, sier Bergstø.

 

 

Fuglehaug, Wenche

Aftenposten

 

Utlendinger som nekter å forlate Norge frivillig, sperres inne her. Slik kan vi ikke ha det i Norge, mener Advokatforeningens leder. I august 2016 åpner en avdeling på Trandum med 90 nye plasser. Totalt kan da 230 til enhver tid oppholde seg på det som blir Norges tredje største fengselslignende institusjon. I 2015 var tilsammen 3103 kvinner, menn og barn innom Trandum. Mange bare i få døgn, andre i flere måneder, over et år. Advokatforeningen, Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Sivilombudsmannen og FNs torturkomité er blant mange som kritiserer at asylsøkere med avslag skal ha siste oppholdssted i en norsk celle.

 

 

Gangnes, Lovise Ingeborg

TV 2

 

«Vær stolt av det norske», skriver kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) i en julehilsen på sin Facebook-side i desember 2016. I oppdateringen, publisert lille julaften, skriver kulturministeren om det hun mener er typiske norske tradisjoner: «Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske», skriver hun. Også Ibsen, kålrabistappe og julegrøt laget «akkurat slik bestemor gjorde det», trekkes frem som en sentral del av den norske kulturen.

Flere reagerer sterkt på kulturministerens julehilsen, det kom kraftige reaksjoner på kulturministerens julehilsen på facebook: – Brun retorikk som kun bidrar til å skape enda mer splittelse og fremmedfrykt

 

 

Gansmo, Arne Kristian

Journalist i NRK

 

En ny skolevoldsvideo fra Trondheim viser i april 2016 ungdommer som filmer mens én elev slår en annen. Statsadvokat Kaja Strandjord sier det å filme og publisere vold kan være straffbart, dersom det kan oppfattes som å oppmuntre en ulovlig handling. Ikke med et ord nevner NRK ved journalistene Arne Kristian Gansmo, Grete Thobroe og Bent Lindsetmo at gjerningsmennene er innvandrere og ofrene er etnisk norske. Hvorfor?

 

Garvik, Bodil

BT

 

For snart ett år siden dro Janne Hegna fra Bergen til Hellas for å hjelpe flyktninger et par uker. Hun er der fortsatt skriver hun i november 2016.

Da nyttårsfeiringen i 2016 vel var avrundet, satte økonomen Janne Hegna seg på et fly fra Bergen til Hellas. Reisemålet var øyen Chios, nær Tyrkia.

Hun hadde fått nok.

Bildene av desperate båtflyktninger gjorde det vanskelig å fortsette tilværelsen på Paradis som om ingenting hadde hendt. Hun ville hjelpe menneskene som risikerte livet i gummiflåter, og hun ville hjelpe dem med noe håndfast.

En uke eller to, tenkte hun, noen dagers innsats, og så hjem til funkisvillaen på Paradis, som hun deler med ektemannen.

Etter innsatsen skulle hun tilbake til normalen – treningssenteret, fjellturene, fortsette som yogalærer, lese sine bøker og delta i litteraturgruppen. Ikke minst arrangere muntre selskap i hjemmet, pleie venner og familie. Men hun jobber stadig på Chios. Flyktningene fortsetter stadig å komme.

 

 

Gillesvik, Kjetil

Journalist i Bergens Tidende

Folket sier ja til asylmottak i eget nabolag, fersk BT-måling viser at 45 prosent av oss er positive til å få asylmottak der vi bor skriver Kjetil Gillesvik i november 2015. Jeg synes dette er veldig positive tall. Kun et mindretall er negative, og det er jo de fordi de får dårlig informasjon. Det er jo folk som kommer. De er mennesker, sier Karin Andersen, innvandringspolitisk talskvinne for SV. Meningsmålingen som Respons Analyse har gjort for Bergens Tidende viser at 45 prosent er positive til et mottak i eget nærområde, 31 prosent svarer at de verken føler det ene eller det andre, 20 prosent er negative mens tre prosent sier de ikke er sikker.

 

 

Gray, Martin

ØB-redaktør

 

For Oppegårds ambisjoner er å huse 55 voksne og 20 mindreårige flyktninger i år. Det er prisverdig, selv om behovet er betydelig høyere, og nabokommunen Ski tar imot 95. Utfordringen med integrering av flyktninger er nettopp mangel på fysisk integrering i samfunnet. Språkkurs, introduksjonsprogrammer, jobbsøkerkurs og felles bosted, med en rekke andre i samme situasjon, er ikke integrering, men parallellsamfunn.

 

Det er når vi omgås sammen på jobb og i fritiden vi kan snakke om virkelig integrering. Den som utvikler alle parter. Oppegård kommune legger opp til gode møter mellom flyktninger og naboer. Nå er det opp til nabolaget å invitere til den første kaffekoppen. Måten det gjøres på – å plassere flyktningene midt i kommunens ulike bomiljøer, er smart integrering i praksis.

 

Gjerstad, Synnøve

Journalist i TV 2

En mann i 30-årene ble i oktober 2015 pågrepet og siktet for voldtekt av en ung kvinne i Førde en mandag for en uke siden. Voldtekten skal ha skjedd mellom klokken 20 og 22 om kvelden, og politiet ønsker tips om observasjoner rundt dette tidspunktet, sier politioverbetjent Linda Åmelfot. Vi kan ikke si så mye om omstendighetene rundt voldtekten av hensyn til etterforskingen, sier Åmelfot. Et område i et boligstrøk i Førde er tirsdag ettermiddag blitt sperret av og det foretas tekniske undersøkelser. Politiet ber publikum om tips i saken.

Kommentar: Ikke med et ord blir det nevnt at gjerningsmannen er norsk statsborger med afrikansk opprinnelse. Hvorfor?

 

 

Grenersen, Anne

Kommentator i Avisa Nordland

 

«Det er bedre å tie stille og bli mistenkt for å være en idiot, enn å åpne munnen og utelate enhver tvil», mente den amerikanske presidenten Abraham Lincoln (1809- 1865). Nylig har vi fått demonstrert at idiotene i nettavisenes kommentarfelt – de med intelligens på neandertalernivå – ikke har fått med seg Lincolns gode råd. Rasistene blant oss har vist sitt sanne ansikt. Det er ikke vakkert.

Men ta dine rasistiske oppgulp og kryp tilbake i rottehullet du kommer fra, din impotente, feige, anonyme drittsekk. Og du, din forsmådde, misunnelige, frustrerte drittkjerring fra indre Enfold: Eier du ikke et snev av oppdragelse? Dere skal vite at kryp som dere, det spiser damer som Hadia Tajik til frokost

 

 

Grindem, Karianne

Dagbladet

 

Mandag denne uka troppet president Donald Trump opp i møte med CIA, og lot som om han aldri hadde vært annet enn særdeles begeistret for arbeidet deres. Alt det negative som er blitt skrevet om ham, er det uærlige medias feil, skriver hun i januar 2017. Professor: - Trump viser totalitære trekk. Den amerikanske presidenten beskylder mediene for å lyve.

 

 

Græsvik, Fredrik

Arbeider i TV 2

 

I april 2016 skriver han: Før terroren i Brussel endret påskens reiseplaner, tilbragte jeg noen dager der flyktningene setter livet på spill for å komme seg til Europa. Jeg intervjuet Sarah gjennom et gjerde. Hun var innesperret i en interneringsleir på den greske øya Chios sammen med mange hundre andre flyktninger. Piggtrådkveiler hindret flyktningene å rømme. Væpnet gresk politi voktet utgangen. De mange tusen kronene hver flyktning hadde brukt på å komme seg over den livsfarlige havstrekningen mellom Tyrkia og Hellas var brukt til ingen nytte. Sarah og de andre skulle transporteres tilbake til Tyrkia. Sarahs eneste båttur hadde nesten kostet henne og familien livet. Nå så hun for seg en lignende, livsfarlig transport til Tyrkia.

 

Guldbrandsen, Frøy

Politisk redaktør i Bergens Tidende

 

I desember 2016 ble det enklere for afghanere å få asyl i Sverige. I Norge ble det nylig mye vanskeligere. Mens Norge intensiverer utsendingen av afghanere, gjør svenskene det motsatte.

Politisk redaktør Frøy Guldbrandsen i Bergens Tidende er blant dem som har fått med seg endringen i Sverige. Hun oppfordrer nå Stortinget til å forsikre seg om at norsk returpolitikk til Afghanistan vil tåle ettertidens lys.

 

 

Hagen, Knut-Øyvind

Journalist i NRK

 

I mars 2016 skriver han om syriske «Yazan» som ble deprimert da alle hans venner flyttet fra transittmottaket han bor på. – Den første tiden etter at de flyttet, sluttet jeg helt å spise. Jeg orket ikke å gå ut av rommet. Jeg savner dem forferdelig mye.

Syriske Yazans mørke øyne blir fylt av melankoli og vemod, der han sitter og tenker på vennene sine. For to uker siden var alle hans nye venner på Åkershagan transittmottak i Stange samlet, de var som en familie. Men nå har alle de andre blitt flyttet til alle kanter av vårt langstrakte land: Tromsø, Stavanger, Harstad og Halse (utenfor Kristiansand).

 

 

Hagen, Roar

Utenrikskommentator i VG

 

Når velgerne mister tillit til det politiske system gjør Donald Trump og Marine Le Pen entré. Outsidernes suksess er et symptom på en smittsom tillitskrise.

Trump appellerer sterkest til hvite menn. Noe skyldes frykt, noe er nostalgi for et samfunn som ikke lenger finnes. I 1965 var 84 prosent av amerikanerne hvite, nå er det 62 prosent og synkende. I følge Pew vil mindre enn halvparten av USAs befolkning i 2055 være hvite. En av fire vil være av latinamerikansk opprinnelse og 14 prosent av asiatisk. De stemmer langt oftere demokratisk enn republikansk. Clinton vil få ni av ti afro-amerikanske stemmer. Hun vil få et flertall av kvinnenes stemmer, slik alle demokratiske kandidater har fått siden 1992. Det kan holde til seier. Men tillitskløften forsvinner ikke. Det er ikke et nytt fenomen, men sjelden har den vært tydeligere og mer urovekkende enn nå. (oktober 2016)

 

Fra kommentarfeltet: Når middelklassen og arbeiderklassen i USA og Europa får det verre år for år. Burde en ikke undres over at tilliten til politikere synker. Legger en til at globalisering først og fremst gagner de rikeste i USA og Europa mens andre ser at realinntekten synker og arbeidsledigheten øker, søker mange forståelig nok andre alternative politiske løsninger.

 

 

Hansen, Asle

Dagbladet

 

Noas angriper det de mener er en uholdbar norsk praksis som fører til at unge afghanere blir værende ulovlig i landet skriver han i desember 2016.

Rådgiver Mona Reigstad Dabour forteller at Noas har sett en praksis i Utlendingsdirektoratet (UDI) som de mener er uholdbar.

- 80 enslige mindreårige asylsøkere fra Afghanistan har fått avslag fra UDI i år, selv om de ikke har noen reelle returmuligheter, sier Dabour. Tallene kommer fram i statistikk Noas har fått av UDI.

Dabour forklarer at enslige mindreårige ikke kan tvangsreturneres til Afghanistan, så lenge norske myndigheter ikke legger til rette for gjenforening med omsorgspersoner. Siden februar i år har enslige mindreårige heller ikke hatt muligheten til å returnere frivillig ved hjelp av returprogrammet til International Organization for Migration (IOM).

- De får en utreisefrist og en plikt til å forlate Norge, selv om de faktisk ikke har mulighet til å gjøre det. De blir værende i Norge ulovlig, uten reelle returmuligheter.

 

 

Hansen, Espen Egil

Sjefredaktør og administrerende direktør i Aftenposten

 

Aftenposten mener i januar 2017: Religionsfrihet er en grunnleggende verdi

 

Europa er ikke primært et kristent kontinent. Derfor er det skuffende å se fremgangen for krefter som ser på muslimer som annenrangs borgere eller fiender.

Det er ikke bare illegitimt, men direkte farlig, å gjøre den jevne muslim til fiende og å undergrave hans og hennes rett til utøvelse av egen religion. Vestlige verdier forsvares ikke ved å undergrave vestlige verdier.

 

Fra kommentarfeltet: Hva har skjedd med Aftenposten? Hva for noe vås er det som skrives i innledningen på dette makkverket av en leder om ikke et rent forsøk på historieforfalskning.

Nå ønsker avisen å omskrive historien i et forsøk på å si at alle slags religioner er en slags historisk og naturlig del av Europa. Nei, historisk er de ikke det. Dette har skjedd som en følge av den katastrofale multi-kulti innvandringen de siste 40-årene som gjør at vi har tidenes største terrortrussel, bevæpnet politi og splittede og segregerte nasjoner og nabolag.

"Europa er ikke primært et kristent kontinent. Verdiene her har sine røtter i en kulturell, en religiøs og en humanistisk tradisjon." Hva er det for noe tull? Islam har historisk alltid vært i krig med Europa, Kristendommen har siden 300-tallet vært grunnlaget for våre røtter og syn på verden.

 

 

Hansen, Frode

Nyhetsredaktør i Dagbladet

 

«Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria. Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden. Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» sa Kong Harald på festen i Slottsparken august 2016

 

«Kong Haralds tale til 1500 gjester fra hele landet, samlet til hagefest i Slottsparken sist torsdag, har vakt oppsikt. Det skyldes dels den litterære, rytmiske formen. Kongen var nærmest sin egen skald. Men i første rekke er det innholdet som engasjerer. Talen var en oppsummering av hvordan Harald forstår Norge - som et land sammensatt av et stort mangfold av holdninger, levekår, livsstiler, kulturuttrykk og tros- og livssyn. Mange ble nok glade for kongens inkluderende analyse av det norske, mens andre mener han favnet alt for vidt. Noen vil hevde kong Harald seilte for tett opp til brennende politiske spørsmål i vår tid, blant annet innvandring og strid om religioner. Det siste beror på en misforståelse av hvordan det norske monarkiet fungerer.

Det er en utbredt oppfatning at kongehuset er en upolitisk innretning. Men monarkiet er en statsform - selv om kongens makt er innskrenket - og er derfor en politisk konstruksjon. Skal monarkiet ha noen mening ut over det rent symbolske, må det ha politiske ambisjoner og oppgaver. Ikke i noen partipolitisk eller splittende forstand, men de kongelige må likefullt utføre reelle oppdrag og representere nasjonen på en meningsfylt måte. Fremfor alt er det tydelig at kongehuset har et inkluderende og integrerende syn på hva som utgjør det norske. Også det er en lang tradisjon som stadig fornyes og utvikles. Gjennom en rekke taler har kongeparet, på forskjellig vis, lagt vekt på landets utrolige mangfold når det gjelder natur, næringsliv og folk. De er nøye på at også minoriteter skal bli sett og verdsatt. Selvsagt irriterer det krefter som vil ha en snever, etnisk definisjon av hva nasjonen og folket er. Vi andre tror inkludering på et tydelig og rasjonelt grunnlag er veien framover. Den som er blind for det norske mangfoldet lever i en konstruert verden» skriver Frode Hansen i september 2016.

 

 

Hansen, Nina

Dagbladet

 

En dag i mai 2017 pågrep politiet tre ungdommer på Vestli i Oslo, mistenkt for å ha kjennskap til at en 15 kilos stein ble kastet fra en gangbro nær Vestli T-banestasjon og ned på veien mot en vekterbil natt til søndag. - Steinen skrenset taket og siden på bilen, opplyser seksjonspåtaleansvarlig Trude Maren Buanes ved den sammenslåtte politistasjonen ved Manglerud og Stovner til Dagbladet. To av ungdommene som ble innbrakt er 18 år, den tredje 19 år. De ble sluppet etter å ha forklart seg.

 

Nabokjerringas kommentar: Burde ikke leserne få rede på at dette var innvandrere?

 

 

Haram, Ola

Journalist i TV 2

 

Den 17 år gamle jenta var alene på jobb i kiosken 29. november 2015 da den yngre gutten dro fram en kniv og krevde å få penger. Deretter voldtok han henne på bakrommet ifølge tiltalen. Rettssaken begynte en mandag i april 2016 i Oslo tingrett, og det ble besluttet at kun familie, støttekontakter og pressen får være til stede under rettssaken

 

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord nevner han at de tiltalte er innvandrere. Hvorfor?

 

 

Harsvik, Oddmund

Daglig leder og ansvarlig redaktør i Stiftelsen Klar og Datamagasinet

 

«Når rasehat og fremmedfrykt trumfer alt skriver» han i juni 2016: Sylvi Listhaug er satt inn som buffer for at FrP-velgerne skal glemme alle løftene partiet de stemte på har gått fra Men det er sant at Norge vil få en ny flyktning- og innvandringspolitikk hvis Listhaug og henne likesinnede får gjennomslag. De roper ut at de vil sette flyktninger og innvandrere direkte i interneringsleir. Fengsle en gruppe mennesker som flykter fra et krigsherjet land, uten lov og rett. Mot menneskerettighetsdomstolen.

 

Haugen, Per Kristian

Kommentator i Aftenposten

Noen regjeringer i Europa mener at terroren i Paris er et ekstra argument for å si nei til flyktninger og asylsøkere. Det er ynkelig å fraskrive seg et felles ansvar på den måten mener Per Kristian Haugen kommentator i Aftenposten i november 2015

Noen timer etter terrorangrepene i Paris kom også Polens påtroppende Europa-minister på banen med en reaksjon. Men i motsetning til de fleste andre var han ikke opptatt av å formidle sorg og medfølelse.

Nei, Konrad Szymanski fant tiden inne for å levere et kontroversielt politisk budskap: Etter terroren er det "ingen politisk mulighet" for at Polen kan ta imot sin kvote av flyktninger fordelt gjennom EU. Det kan jo være både IS-tilhengere og andre uønskede elementer blant dem.

Kommentar: Han svartmaler Polen og polske myndigheter, og han svartmaler Victor Orban for å stå opp for det han tror på. Polen er et selvstendig land og burde ikke bli truet til å importere en masse mennesker de ikke vil ha. Det samme gjelder Ungarn og statsminister Orban. En modig og standhaftig politiker. Og Orbans påstander om at terrorister utnytter immigrasjonsbølgen har allerede vist seg å stemme. Forøvrig har jo asyllovene (som er gull for den stadig voksende asylindustrien) såpass runde regler at trolig 80 % av klodens befolkning vil ha rett på asyl i Europa.

 

Helle, Lars

Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad

 

I oktober 2016 kunne media melda at tilsette ved Blidensol sjukeheim i Stavanger blir nekta å bruke hijab på jobb. I eit styrevedtak blir dette grunngitt med at hijab er eit politisk plagg på lik linje med turban og palestinaskjerf. Vedtaket mot hodeplagg på Blidensol sykehjem er dårlig skjult muslimhets mener Stavanger Aftenblad:

Talsperson Thomas Middelthon og flertallet i styret ved det private Blidensol sykehjem i Stavanger har gitt sitt lille bidrag til et kaldere og mindre tolerant samfunn. Dette har de oppnådd gjennom å vedta et forbud mot hijab og andre religiøse hodeplagg for de ansatte.

Det aller minst sjarmerende ved vedtaket er måten styret skyver demente pasienter og deres påståtte frykt for det "ukjente og fremmede" foran seg i sin iver etter å ramme muslimer. For dette er ikke til å misforstå. Styret er ikke ute etter verken jøder eller hinduer.

 

 

Henriksen, Magne

Nyhetsredaktør i avisa Vårt Land

Tirsdag 1. oktober 2015 var det 25 personer/familier i Finnmark som åpner sine hjem for flyktninger. Onsdag var tallet oppe i 30. Finnmark er tredje best i landet på å slå et slag for dem som trenger en trygg havn. Vi er veldig rørt over hvordan det norske folk nå stiller opp i en vanskelig situasjon for mange mennesker som kommer hit. Det viser et veldig engasjement, og det er godt å oppleve. Det sier Magne Henriksen. Han er nyhetsredaktør i avisa Vårt Land, som sammen med bidra.no og kommunion.no står bak nettstedet tilfluktshjem.no.

 

 

Hobbelstad, Inger Merete

Dagbladet

 

Du avgjør ikke selv om du har sagt noe rasistisk skriver hun i januar 2017.

«Jeg kan ikke skjønne hvorfor noen skal oppfatte dette som rasistisk». Det var ordene til Kristin Brataas i Nordre Aker FrP, da hun ble konfrontert med sin egen Facebook-post om miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Brataas kalte Berg for «vietnamesermegge» og andre ord som synes å påkalle tastaturvask med grønnsåpe, og ville sende henne til Vietnam eller Nord-Korea. Forklaringen på at hun selv ikke kunne være rasistisk, var ifølge Brataas at hun har en halvt filippinsk søster. Hadde det vært så lett at den enkelte selv kan avgjøre om de har sagt noe rasistisk, ville det vært mulig å frikjenne seg selv slik. Men sånn er det jo ikke.

Nabokjerringas kommentar: Er det slik at kommentatorer i media skal avgjøre hva som er rasistisk – eller?

 

 

Hoffmann, Kristin

Journalist og forfatter.

 

Det ble ikke noe flyktningmottak på Montebello i Oslo. Der er gatene som før. Hva vil skje på Stokka etter at presten og nestekjærligheten flyttet ut? Mange av bygningene er velegnet for familier. Prester pleier å stå på de svakeste sin side i de store politiske spørsmålene. Sånt sett er dette et smått. Er vi selvsikre nok naboer til å gi familier og foreldreløse unge på flukt en trygg gate å vokse opp i – uansett hvilken bydel det er? For politikerne bør svaret være enkelt: Å finne hus til flyktninger, og få det til å gå godt.

 

Fra kommentarfeltet: Får naboene opplyst om det er barn eller en gjeng med 17-årige "gutter" det handler om? Trondheim og andre steder har gjort seg noen erfaringer med sistnevnte det kan vær lurt å se på.

 

 

Holmlund, John Arne

Nyhetsredaktør i Hamar Arbeiderblad

 

Det handler om å gi folk tillit og en sjanse, sa restauranteier Hai Hang da han møtte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i august 2016. Hai Hang er en av regionens største restauranteiere og har vunnet flere priser. Hans historie er etter hvert velkjent for de fleste.

Det viktigste inkluderingsarbeidet skjer i hverdagen. Holdningene hos læreren, fotballtreneren eller arbeidslederen har alt å si for om vi klarer å inkludere mennesker fra en annen kultur. Det handler om å ha troen på folk, la dem vokse og etter hvert blomstre, sa Hang til statsråd Sylvi Listhaug. Det er ikke alltid vi synes en slik innstilling har preget en del av det Frp-politikere uttrykker blant annet på sosiale medier. Derfor håper vi integreringsministeren også tar med seg ordene til Hai Hang tilbake til sin politiske hverdag.

 

Fra kommentarfeltet: Er nordmenn gode og snille vil det hele gå seg til er mantraet i Innlandet. På Hedmarken velger man å påpeke at motviljen mot integrering ligger hos nordmenn.

 

 

Hopperstad, Morten S

Journalist i VG

To menn er i oktober 2015 siktet for voldtekt av en mindreårig jente. Den 15 år gamle jenta skal ha møtt mennene i området rundt Oslo S 3. september i år. Mennene skal deretter ha tatt med seg jenta til en leilighet. De to voldtektssiktede mennene er i 20-årene og i slutten av 40-årene. Det er en alvorlig sak. Det som gjør saken ekstra stygg, er at jenta var ruset. Vi er på jakt etter en tredje mann, men vi er ikke sikre på vedkommendes identitet, opplyser politiadvokat Christian Hatlo.

Kommentar: Ikke med et ord opplyser journalisten at gjerningsmennene er innvandrer. Det virker som han tror alderen er svært interessant for leserne.

 

 

Hotvedt, Signe Karin

Journalist i NRK

 

I mars 2016 skrive hun at nær halvparten av frivillige som hjelper flyktninger og migranter, mottar trusler om vold og seksuelle overgrep fra meningsmotstandere. Det viseren oversikt NRK har laget blant 60 frivillige. De forteller om ubehagelige meldinger med hets, sjikane og direkte trusler. 11 av hjelperne som har vært synlige i mediene, sier de har fått det de tolker som drapstrusler. Andre har fått trusler om vold og seksuelle overgrep fra meningsmotstandere.

 

 

Husebø-Evensen, Marius

TV2

 

«Frisøren Merete Hodne nektet august 2016 Malika Bayan adgang i salongen fordi hun var muslim. Nå møter Hodne massiv kritikk fra egne rekker» skriver Marius Husebø-Evensen i september 2016

 

Denne uken starter rettssaken etter at muslimske Malika Bayan (24) ble nektet adgang til en frisørsalong fordi hun bruker hijab. Saken har skapt enormt engasjement.

Selv har frisøren, Merete Hodne (47), fortalt at hun kastet ut Bayan fordi hun er imot islam og fordi hun mener hodeplagget hijab, som Bayan hadde på seg, er kvinneundertrykkende. Folk som bære symboler for totalitære ideologier. Det vil jeg ikke ha, sier Hodne. Dette støtter ikke den norske bransjeforeningen for frisører, som er rasende.

– Det er jo en sak vi tar veldig avstand fra, sier president i Norske Frisør- og velværebedrifter (NFVB), Edel Teige.

 

 

Hustadnes, Halldor

Dagbladet

 

Familien fikk opphold på grunn av Afghanistan-tolken Omidullah (23). Nå er han selv nektet opphold - og hele familien kan bli kastet ut skriver han i desember 2016.

Den kjente asyladvokaten Trygve Tveter er sjokkert over Utlendingsdirektoratets (UDI) siste utspill overfor en afghansk familie med flere mindreårige barn. - Ekstrem forvaltning, sier Tveter om det som kan ende med tilbakekalling av hele familiens oppholdstillatelser.

Fordi Omidullah (23) hadde vært tolk for amerikanerne, fikk hans mor og flere mindreårige søsken i 2014 opphold i Norge.

Fredag 25. november, fikk Omidullah nei da han selv senere søkte om opphold. Nå har UDI varslet at også moren og søsknene kan bli sendt tilbake.

Begrunnelsen er at Omidullah fikk et endelig avslag fra Utlendingsnemnda (UNE) i september i år. Dette vil, ifølge UDI, gi moren og søsknene det nettverket de til nå har manglet i Afghanistan.

«Vi mener at utlendingens voksne sønn, Omidullah, utgjør et nettverk for henne og barna», skriver UDI. Dermed er en forutsetning for oppholdet i Norge borte - «at hun er enke/enslig kvinne uten nettverk».

 

 

Hvamb, Trine

TV 2

Advokatforeningen og jusprofessor mener politiet i desember 2016 brøt loven i iveren etter å få unge asylsøkere ut av landet.

Norske myndigheter har intensivert utkastelsen av unge asylsøkere, og aldri før har så mange instanser vært kritiske og bekymret for de mindreårige asylsøkernes rettssikkerhet og helse.

Nå retter Advokatforeningen krass kritikk mot Politiets Utlendingsenhet (PU). De mener PU bryter norsk lov i iveren etter å få de unge asylsøkerne ut av Norge.

 

 

Hvattum, Mari

TV 2

 

I februar 2016 skriver hun: Hasan Ibrahim flyktet med båt fra Syria sommeren 2015. Nå har han fått asyl i Norge, men det kan fortsatt ta mange år før resten av familien får komme etter. Hasan har kone og fire barn. De ble ikke med på båtflukten og befinner seg nå i Irak. - Umulig. Så du bildet av Alan? Mine egne barn er på omtrent samme alder, forteller Hasan. Bildet han viser til gikk verden rundt. Det viste en liten gutt som lå død i vannkanten. Alan overlevde ikke turen Hasan også tok.

 

Jakobsen, Stig

Redaktør i Itromsø

Pressens Faglige Utvalg (PFU) møttes i desember 2015 for å diskutere saken mellom Itromsø og Human Rights Service. Redaktøren i avisa, Stig Jakobsen, gikk veldig hardt ut mot den politiske stiftelsen Human Rights Service (HRS). Grunnlaget var stiftelsens innvandringskritiske synspunkter. I lederartikkelen, som har tittelen «Arven etter Behring Breivik», heter det blant annet følgende: «De representerer på ingen måte det norske folk. Hadde de vært født 75 år tidligere, ville et slikt politisk ståsted gjort at de var i Nasjonal Samling og støttet nazistenes okkupasjon av Norge. At de med årene har byttet ut «jøder» med «muslimer» som fiendebilde, er det eneste nye. Og hvis du lurte på hva det norske folket mente om Nasjonal Samling, skal du vite at mesteparten av medlemmene ble fengslet etter krigen, noen sågar skutt.»

 

 

Johannessen, Terje Emil

Journalist i Hnytt.no

 

Etter kronikken til politiinspektør Thomas Utne Pettersen i Haugesund Avis, hvor han hevdet at folks fremmedfrykt til flyktninger og asylsøkere er høyst rasjonell og berettiget, startet en nasjonal debatt. Innvandrings- og integreringsminster Sylvi Listhaug (Frp) var blant de som hev seg inn i debatten og delte kronikken på Facebook: «Vi må diskutere de reelle utfordringene, ikke stikke hodet i sanden! Flott at denne politimannen tør å ta opp realiteten i sin jobb, samtidig som det er alltid viktig at vi ikke skal skjære alle over en kam», skrev statsråden.

 

Samtidig forlangte vara-ordfører i Haugesund, May Britt Vihovde (V), svar fra politimesteren i byen om innholdet i kronikken stemte. – Jeg har i dag sendt melding til rådmann og ordfører i Haugesund om at jeg vil fremme forslag i førstkommende formannskapsmøte at vi inviterer politimesteren i Sør-Vest politidistrikt til Haugesund for å gi oss faktaopplysninger knyttet til kriminalitetsutviklingen i vårt politidistrikt, sa Vihovde til Haugesunds avis for en måned siden. Nå har politikerne fått svar fra politimesteren.

 

Onsdag denne uken kom redegjørelsen fra politimester Hans Vik og politistasjonssjef Edgar Mannes. «Det er vanskelig å tolke redegjørelsen som politimester Hans Vik i Sør-Vest politidistrikt ga i Haugesund formannskap onsdag som noe annet enn en punktering av politiinspektør Thomas Utne Pettersens fremmedfrykt-utspill tidligere i sommer.» skriver Hnytt.no som var til stede på møtet mellom politikerne og politiet. Avisen gikk så langt som å skrive at «Politimesteren kledde av politiinspektøren».

 

– I vår tall er det ingen grunn til å frykte utlendinger. Og det er politietatens jobb å ikke bidra til polarisering, sa Mannes ifølge Haugesunds avis og fortsatte: – Det har vært en viss økende tendens for kriminalitet begått av utlendinger. Samtidig må vi ta med i bildet at befolkningsøkningen blant utlendinger har økt i samme periode, sa Mannes.

 

Johansen, Jahn Otto

Journalist, forfatter og mediepersonlighet.

De perspektiver med kommende kriser betyr ikke at vi ikke skal ta den europeiske flyktningkrisen alvorlig, men Europa går ikke til grunne på grunn av den.

Da jeg for ett år siden (22. september 2014) hadde et innlegg på Verdidebatt.no med overskriften «Farvel til multikultur», fikk jeg et usedvanlig stort antall visninger.

Jeg ble den gang riktig nok misforstått av enkelte som trodde jeg var kommet på parti med Hege Storhaug og Human Rights Service, hvilket absolutt ikke var eller er tilfelle. I dag som den gang distanserer jeg meg fullstendig fra denne gruppen som merkelig nok fikk millionstøtte fra Oslo Kommune, takket være Frp. Det er det nå åpenbart slutt på, og bra er det. For meg representerer denne gruppen en antihumanistisk og i dypeste forstand ukristelig holdning. De har ikke skjønt hvorfor Jesus la så stor vekt på historien om den barmhjertige samaritan.

Det som opptok meg den gang og fortsatt gjør det, er at vår flyktningpolitikk på mange måter har vært mislykket. Vi har ikke i tilstrekkelig grad fått flyktningene i arbeid, og altfor mange har ikke lært seg norsk. Flyktninger kan ikke leve på det uvisse i lange tider i mottak uten at dette får meget uheldige virkninger. Uten arbeid blir de aldri integrert i det norske samfunn. (September 2015).

Kommentar: Vi snakker følgelig ikke om syrere. Vi snakker følgelig ikke om flyktninger. Vi snakker ikke om en krise - det som skjer i Syria er det normale som skjer i den arabiske og muslimske verden - dette er normen - ingenting utenom det vanlige. Det at muslimer dreper muslimer er normen - det kan skje alle steder også samlingssteder som moskeer. Slik har det vært i den arabiske verden gjennom årtider. Det er ikke noe nytt i dette, slik har det vært siden islam.

 

 

Johnsen, Lars West

Utviklingsredaktør i Dagsavisen

 

Sommeren må jo sies å ha vært en suksess, eller? Nice var vondt, men flyktningstrømmen har jo stoppet helt opp. Det er litt som om landet puster lettet ut. Nå er selvsagt problemet at vi har overkapasitet i mottakene og at det er for mange ansatte i UDI, men det går seg vel til?

Problemet er jo ikke løst ved at Tyrkia har tetta igjen kanalene til Middelhavet. Det er bare ute av syne. For oss. Virkeligheten i Aleppo er akkurat like vanvittig forjævlig. Men vi begynner å bli vant til det nå, historiene, båtene, de mange fortvilte ansiktene, barna med en blanding av blod og støv smurt ut over apatiske ansikt. Og en ekte flyktning har få av oss møtt.

Vi i mediene, særlig i Oslo, forteller oss om kulturelle og religiøse motsetninger, men om likheter, om felles drømmer og verdier. Ekstremisme har nyhetsverdi, hverdag og normalitet er kjedelig i flimmerbransjen. Vi må bare ikke glemme at for hver IS-sympatisør, for hver islamist, fins det tusen helt vanlige pappaer. Og frisører.

 

Johnsen, Nilas

Journalist i VG

 

I april 2016 skriver han: Fullt flyktningkaos på gresk ferieøy. Det er mangel på mat og drikkevann i flyktningleiren, og heftige slåsskamper har ført til at flere hundre har rømt. – Vi er ikke forberedt, fortviler ordfører. Nervene er i høyspenn blant flyktninger og migranter på den greske ferieøya Chios, der rundt 1.500 personer frykter at de skal bli returnert til Tyrkia. Disse returene skal etter planen igangsettes på mandag, bekreftet Tyrkia i natt. Natt til fredag brøt det ut en voldsom slåsskamp, som endte i at seks personer ble sendt til sykehus fra leiren, som den siste uken har vært stengt for pressen.

Fra kommentarfeltet: Man løser dessverre ikke flyktningkrisen med å være snill med flykningene. Man forsterker den. Det er nitrist, men det er virkeligheten. De som går ut offentlig og proklamerer at de ønsker med raushet og snillhet på andres kollektive vegne er egentlig de største drittsekkene av dem alle.

Johnsrud, Nina

Dagsavisen.

I september 2015 skriver hun følgende: Lav bostandard, mye slitasje, fukt og få enerom. Forholdene på mange norske asylmottak kan gi fysiske og psykiske helseproblemer. Spesielt utsatt er barn.

Det viser den nye forskningsrapporten «Bokvalitet på norske asylmottak». Rapporten er laget av SINTEF Byggforsk og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Den er basert på studier i sju utvalgte mottak – og viser også til resultater fra en spørreundersøkelser i de 83 andre mottakene.

Kommentar: Nina Johnsrud har for vane å forherlige innvandring og islamisering av landet.

 

Jørgensen, Pål T.

TV 2

 

I april 2016 skriver han: Begrepet narsissisme blir nesten fattig. Trump bedriver en selvdyrkelse av olympiske dimensjoner. Hans ego er på størrelse med universet. Det vil ikke bli tillatt for delegatene å bære våpen på republikanernes landsmøte i Cleveland i Ohio i juli 2916. Det er kanskje like greit.

 

Kagge, Gunnar

Aftenposten-journalist.

Flyktningkriser er ikke noe nytt. Situasjonen i Europa sommeren og høsten 1945 var adskillig vanskeligere enn dagens strøm av migranter mener Gunnar Kagge i oktober 2015. Bare i Tyskland var det ni millioner mennesker som måtte hjelpes hjem. I hele Europa var minst dobbelt så mange på flukt. De aller fleste var i totalt utbombede områder, der også de fastboende slet med å finne mat, vann og tak over hodet.

Kommentar: Forskjellen er at det i 1940-årene var folk med tilnærmet lik kultur som dro til de landene de emigrerte til. Det var ikke som nå at en stor andel folk som reiser under falsk flagg og heller ikke en stor andel som har null interesse og intrigere seg selv i sin nye hverdag, men tvert imot forventer at alle andre til plasser seg dem. Vi har en større krise nå. Nå er det muslimer som kommer i titusentall hver dag inn i Europa, og ingen vet heller i hvor mange år framover det vil fortsette slik. I 1945 var det mennesker med lik kultur og religion som i stor grad flyttet hjem igjen. Yt din plikt, krev din rett, var slagordet da. Nå er det nok å kreve...........

 

Kirkebøen, Stein Erik

Journalist i Aftenposten.

Diskusjonen har gått frisk etter at forfatter Halvor Fosli i oktober 2015 ga ut debattboken Fremmed i eget land - samtaler med den tause majoritet. Han har intervjuet 20 personer av norsk opprinnelse, som forteller om livet i Groruddalen.

I en artikkel samme måned presenterer journalisten tre personer som mener at det multikulturelle miljøet i Groruddalen er en berikelse for både land og folk.

 

 

Klungtveit, Harald S.

Redaktør i det nyetablerte nettstedet Filter Nyheter

 

Filter Nyheter dro i juni 2016 til de svenske forstedene - og ble ikke kastet stein på. Journalist Harald S. Klungtveit er kritisk til NRK. Det er blitt noen uker siden NRK Dagsrevyens reportasje fra Stockholms forsteder, hvor politiet uttalte at «de er i ferd med å miste kontrollen». Et av poengene med reportasjen var at NRKs reportere også ble kastet stein på av gjengene i Husby.

Men NRK snakket knapt med «vanlige innbyggere» i forstedene: Det var primært én forsker og politiet som fikk komme til orde. Det ble rart, synes Harald S. Klungtveit, redaktør i det nyetablerte nettstedet Filter Nyheter. Han beskriver bydelene – på overflaten – omtrent som å reise til noen av bydelene i Oslo (øst).

 

 

Kommandantvold, Maria

Journalist i NRK

 

I mars 2016 skriver hun om Abir og Tabra som begge er glade for at de har klart å komme seg helskinnet gjennom Europa. Reisen gikk fra Bagdad til Tyrkia i fjor høst. Fra Tyrkia gikk flukten videre med båt i to dager over Middelhavet til en av de greske øyene. Båtturen endte dramatisk. Det gikk hull i båten med 50 mennesker ombord, og alle endte opp i vannet. – Lille Maria snakker fortsatt om vannet. Det var veldig skremmende, spesielt for Maria, forteller Tabra.

 

 

Kristiansen, Cornelia

Dagbladet

 

«Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria. Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden. Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» sa Kong Harald på festen i Slottsparken august 2016

 

«Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» - En spesielt vakker tale, du får lyst til å klippe ut de siste strofene og legge dem på Facebook. Retorikkstipendiat er imponert over Kong Haralds tale på egen hagefest» skriver Cornelia Kristiansen i august 2016

 

 

Krokfjord, Torgeir P.

Dagbladet

 

Dagbladet har i mai 2016 fått tilgang til en rekke barnevernsvedtak fra Norges 12 fylkesnemnder, som hittil har vært unntatt offentlighet. I vedtakene går det fram hvordan barn i Norge blir utnyttet til salg av sex, brukt som slaver og misbrukt av kriminelle. Barna kommer til Norge fra utlandet, enten på drift fra fattige land i Øst-Europa og Afrika, eller som flyktninger fra land som Syria, Afghanistan og Somalia. Dagbladets gjennomgang av saker hos Fylkesnemnda hvor det har vært mistanke om menneskehandel viser at barn har blitt kidnappet og voldtatt av menneskesmuglere på vei til Norge. De har blitt truet med voodoo, fraktet til Norge for å tigge og stjele, og flere barn beskriver hvordan de ble tvunget til å selge sex på gata i Oslo.

 

Nabokjerringas kommentar: Er det etniske nordmenn som begår disse forbrytelsene – eller er det de etniske nordmenn som svikter igjen?

 

Kruhaug, Nils Inge

Journalist i NTB

NTB har flere ganger omtalt den somaliske islamistbevegelsen Al-Shabaab som en terrorgruppe. Nyhetsbyrået omtaler også Al-Qaida i Nord-Afrika og den syriske Al-Qaida-gruppen Nusrafronten som terrorister. Også Krekars eget nettverk, «Rawt», har NTB omtalt som en terrorgruppe. Men ikke IS.

Journalist Nils Inge Kruhaug er i juni 2015 svært konsekvent i sin omtale av IS som en opprørsgruppe, ikke en terrorgruppe.

 

 

Lagmandokk, Ole-Andre

Fotograf/journalist i NRK

 

Det er 19. september denne høsten. NRK har fulgt familien fra Al-Qamishli i Syria helt fra Lazkeen og Mohamed kom til Landås avlastings- og transittmottak i Bergen i januar i år.Det er en lang rekke tilfeldigheter som gjør at det er i det rolige boligstrøket i Åsane i Bergen den syriske faren og sønnen nå befinner seg. I Glaskaråsen er husene store, nye, har velstelte hager og velstående beboere. I hjemlandet Syria lever nesten halvparten av befolkningen som flyktninger i eget land. Mange av dem blant ruiner, eller i store flyktningleirer.

I Norge er de innom flere mottak på Østlandet, før de ender på Landås mottak i Bergen, et av de største mottakene som ble opprettet i Norge under den store asyltilstrømningen høsten 2015. Her får de bli lengre. Mohamed begynner å trives. Han starter på skolen, og får lære seg norsk.

– Jeg er her i Norge fordi det er fine skoler her. Hvis du kommer for sent til skolen, er det ingen som straffer deg. I Syria kan de slå barna med en linjal, forklarer tiåringen.

Lazkeen har fått god kontakt med mange andre på mottaket på Landås, der nabolaget nylig fikk Bergen kommunes inkluderingspris. Men viktigst er det at sønnen trives på skolen.

 

 

Langset, Mona

VG

 

«Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria. Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden. Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» sa Kong Harald på festen i Slottsparken august 2016

 

«Etter kong Haralds mye omtalte tale i Slottsparken, var det Ali Al-Jabris (17) tur til å bevege både kongelige og andre gjester.

Unggutten fra Irak og Stovner, gikk på scenen og fortalte om det å være nordmann og muslim samtidig. Og om integrering i praksis

Helt uten at det var planlagt, ble Alis tale en forlengelse av temaet kong Harald selv snakket om fra scenen: Om hvor forskjellige vi nordmenn er, og om at det er alle vi som utgjør Norge» skriver Mona Langset i september 2016

 

Lien, Kyrre

Dokumentarist

 

I halvannet år har Kyrre Lien reist rundt og portrettert nettdebattanter. Flere titalls tusen kommentarer har blitt gjennomlest for å finne frem til de 15 nettkrigerne han har portrettert. Han har portrettert noen av de mest aktive nettdebattantene i Norge gjennom et prosjekt støttet av Fritt Ord.

Kommentar: Han skriver at ”Utvalget har også forsøkt å være representativt for de menneskene som debatterer”. Er det ikke da merkelig at han i hovedsak henger ut de som er mot innvandring og islamisering? Dette er det vanlige venstreekstreme tøvet fra norske journalister. Bare det at prosjektet er støttet av det såkalte Fritt Ord burde få noen alarmklokker til å ringe hos fornuftige mennesker.

 

Lindblad, Knut-Eirik

Journalist i Dagbladet

 

I april 2016 skriver han: NRK-profil: - Irriterer du deg over hvert eneste brune menneske du ser, må hverdagen være tung. «Jeg ser at det etterhvert er blitt ansatt en del mennesker med utenlandsk bakgrunn som nyhetsopplesere i Dagsrevyen (...) Det ser jeg på hudfargen og at de ikke har norske navn. Er disse flyktninger? Er det ikke nok kompetanse i den etnisk norske befolkning til å rekruttere ansatte fra? (...)», skriver en NRK-seer.

 

 

Lindin, Ina-Kristin

Journalist i NRK

 

Nå skal det bli lettere for flyktninger å få seg jobb. De skal kunne registrere kompetansen sin via en ny, elektronisk løsning allerede mens de sitter i mottak. Det er Vox, som er et nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk, som har utviklet løsningen. Gina Lund, direktør i Vox, sier det vil bli kortere vei mellom å være i asylmottak og komme i jobb.

– Det starter med at man kartlegger kunnskapene hos flyktningene. Språkkunnskapene, utdanningen, arbeidserfaringer og annet relevant kompetanse. Vi i Vox, sammen med Utlendingsdirektoratet og IMDi har nå utviklet en digital løsning for å gjøre dette enklere enn det er i dag, sier hun. De prøver nå ut den nye løsningen på asylmottaket i Råde. Planen er at den skal settes i normal drift fra sommeren 2017.

 

 

Lindsetmo, Bent

Journalist i NRK

 

En ny skolevoldsvideo fra Trondheim viser i april 2016 ungdommer som filmer mens én elev slår en annen. Statsadvokat Kaja Strandjord sier det å filme og publisere vold kan være straffbart, dersom det kan oppfattes som å oppmuntre en ulovlig handling. Ikke med et ord nevner NRK ved journalistene Arne Kristian Gansmo, Grete Thobroe og Bent Lindsetmo at gjerningsmennene er innvandrere og ofrene er etnisk norske. Hvorfor?

 

Lund, Joacim

Kommentator i Aftenposten

I en kommentar 12. november 2015 kritiserer Aftenpostens debattredaktør, Erik Tornes, Elisabeth Norheims sjikanøse debattform. I samme avis har Joacim Lund en kommentar med tittelen «Hege Storhaug kan si hva hun vil». Første inntrykk er at han gir et storsinnet forsvar for Storhaugs ytringsfrihet, ved å kritisere den muslimske organisasjonen som fikk Storhaug fjernet fra Facebook. Men nei, Lund ønsker primært å klargjøre at han, i motsetning til Storhaug, har de riktige meningene. Han bruker et nedlatende og småsjofelt språk: «Hun får hauger av likes hver gang hun lirer av seg skit». «Du kan skrike ditt visvas». Altså, sjikane fremfor saklig argumentasjon.

Løkeland-Stai, Espen

Nyhetsredaktør i Dagsavisen

«Hvis du er heldig nok til å ha levd i Paris som ung, så vil det følge deg så lenge du lever, for Paris er en fest for livet».

Men en fredag kveld oi november fikk festen en brutal slutt. I en serie koordinerte angrep spredte terrorister død flere steder i byen. Ekstremistene i Den Islamske stat har tatt på seg ansvaret for terroren, den mest dødelige mot Frankrike siden andre verdenskrig. Minst 129 personer er døde. Flere hundre er såret. Det er ikke til å holde ut. Det finnes dessverre nok av krefter som vil forsøke å utnytte dette. Som ønsker å gjøre dette til et spørsmål om religion eller innvandring. Som vil rope på en politikk for økt polarisering, økt hat mot muslimer og innvandrere. Om kort tid skal det være regionalvalg i Frankrike, der kan Marine Le Pen og hennes ekstreme høyreparti Front National befeste framgangen de har hatt. Det bør ikke skje

 

 

Løvdal, Åsmund A.

Journalist i ØB

 

Som en del av TV-aksjonen i oktober 2016 inviterte Røde Kors og Tine innbyggerne i Ås og beboerne på Bjørnebekk Asylmottak til vennefrokost.

Begivenheten var end el av en nasjonal kampanje for bedre integrering av flyktninger i norske lokalsamfunn. I tillegg til tradisjonell norsk frokostmat hadde beboerne på Bjørnebekk disket opp med mange forskjellige retter fra sine respektive hjemland. Frokosten skulle egentlig være på Bjørnebekk, men interessen var så stor at arrangementet måtte flyttes til Ås arbeidskirke.

Mathilde Larsen og Casandra Wu fra Vestby og Ås Røde Kors Ungdom ønsket velkommen til frokosten. Sammen med resten av ungdomsorganisasjonen har de brukt mye tid på å stelle i stand. Røde Kors Ungdom stiller også regelmessig opp for beboerne på Bjørnebekk. – Annenhver søndag har vi forskjellige aktiviteter for barn og unge på Bjørnebekk, forteller Larsen og Wu. Til stede var også et filmteam som gjorde opptak som skulle brukes under sendingen av søndagens TV-aksjon.

 

 

Lydersen, Trond

NRK

 

Natt til 9. juni 2017 ble tre biler trolig påtent på Vestli i Oslo. Politiet har funnet DNA som knytter en mann i 20-årene til bilbrannen. Mannen nekter straffeskyld, og er nå løslatt.

– Vi kan bekrefte at DNA på bensinkannen gjorde at vi kunne pågripe mannen og sikte han for grovt skadeverk, sier politioverbetjent ved seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, Rune Skjold.

 

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord nevnes det at den siktede er av utenlandsk opprinnelse, Hvorfor?

 

 

Lysholm, Eirik Hoff

Sjefredaktør i Dagsavisen

 

Jeg tok for meg de offisielle twitterkontoene til Hillary Clinton og Donald Trump de siste to ukene, fra 21. juni 2016 til den amerikanske nasjonaldagen, 4. juli 2016. Her er det jeg fant:

Hillary Clinton har skrevet om Donald Trump i 50 twittermeldinger i denne perioden. Noen av dem er krasse i tonen, men ingen bryter de alminnelige etiske reglene for journalistikk. I all hovedsak viser Clinton god folkeskikk og fører valgkamp på en måte vi kjenner igjen fra tidligere. Det aller meste av kritikk mot Trump baserer seg på fakta, akkurat slik som Arron Banks fastslår at Remain-kampanjen drev på uten hell i Storbritannia.

Donald Trump har omtalt Hillary Clinton omtrent like mange ganger, totalt i 49 twittermeldinger. Men der stopper også likheten. De aller fleste av Trumps meldinger inneholder karakteristikker og beskyldninger som vi heldigvis har til gode å se mellom norske politikere. Hvis politikere ble holdt direkte ansvarlig for terrorangrep eller barnedød, eller kalt korrupt gjentatte ganger, er jeg sikker på at det ville ført til både PFU-dommer og injuriesøksmål her hjemme. I 23 meldinger beskylder Trump Demokratenes presidentkandidat for å være korrupt gjennom stadige henvisninger til henne som «Crook Hillary» og «Crooked Hillary», «Korrupte Hillary» på godt norsk.

 

Fra kommentarfeltet: Forfatteren av artikkelen er altså anti-trumpist. Noe uvettugt finnes det ikke i den. Alt Trump skriver og sier er sant. Dette er ren AP propaganda og det er direkte skammelig at vi skal måtte betale pressestøtte til slike ting. Jævlig frekt spør du meg. Jeg er klar over at AP gjør alt som er mulig å fremheve Clinton, men alle må se at hun er livsfarlig og ikke forstår sine egne handlinger. Hun har ikke engang beklaget hva hun har gjort.

 

 

Løken, Siri

Journalist i NRK

 

To små toalett er alt akuttovernattinga til Kirkens Bymisjon i Bergen kan tilby sine 30 daglege brukarar. – Uverdig, innrømmer sosialbyråden i juni 2016

Kvar kveld kjem for tida om lag 30 rumenarar til Kirkens Bymisjon si akuttovernatting i Bergen for å sova. Dei er tiggarar, flaskesamlarar og arbeidssøkande. – Det er lang kø både morgon og kveld av folk som prøver å vaska seg så godt dei kan på badet, men det er vanskeleg, seier Sebastian Schwalback som jobbar på akuttovernattinga. Dei to små toaletta blir også brukt til enkel klesvask for dei som overnattar der.

Tilbodet som blir gitt til tiggarane er ikkje Bergen verdig, meiner sosialbyråden i Bergen. – Ein by bør målast på korleis me tar hand om dei svakaste. For meg handlar dette om grunnleggande verdigheit, seier byråd Erlend Horn. Han ønsker å kunna tilby eit skikkeleg sanitærtilbod til gruppa.

 

Madsen, Per Anders

Redaktør i Aftenposten

Dugnaden for flyktninger begynner nå, still opp for en flyktning. Integreringen vil gå raskere og bedre dersom alle disse menneskene blir aktivisert. De kan ikke sitte passivt og vente. Asylsøkere har selv et ansvar for at de lærer språk, kommer seg ut, knytter kontakter og lærer et nytt samfunn å kjenne. Men jobben blir mye, mye enklere med drahjelp fra sivilsamfunnet. I dette arbeidet er frivillig innsats selve motoren - som flyktningguide, som tolker, med fritidsaktiviteter. I våres tok åtte humanitære organisasjoner til orde for en dugnad for flyktninger. Det magiske tallet var 10.000 i løpet av to år. Det har kommet tre ganger så mange. Dugnaden begynner nå i desember 2015.

 

 

Marsdal, Magnus E.

Forfatter, journalist og medarbeider i Manifest senter for samfunnsanalyse

 

Den unge venstresiden i Skandinavia har noen få, tindrende stjerner i partipolitikken» skriver Magnus E. Marsdal i mai 2016: Johanne Schmidt-Nielsen er den mest skinnende i Danmark, i Sverige er det Ali Esbati. Alle som følger den politiske debatten, vet at Esbati er det stikk motsatte av en skrålende apekatt. Han finner fram tall og fakta og argumenterer stringent, der mange andre baserer sin politikk på fordommer og følelser. Det mest ubehagelige med virksomheten til Kjetil Rolness og andre støttespillere for den modige Thomas Knarvik, er ikke Knarviks rasismebefengte karikatur av Ali Esbati som «Apenes Konge», men bildeteksten. Ikke det implisitte budskapet, men det eksplisitte.

Fra kommentarfeltet: Altså, Marsdal. Du later som det er løgn at Esbati kaller nær sagt "alle" som rasister. Her kaller han Richard Dawkins for rasist på twitter. Resten av innlegget ditt er like enkelt å tilbakevise som en endeløs strøm av halvsannheter, logiske tankefeil, stråmenn, personangrep, hersketeknikker og regelrett løgner. Du anklager oss for et karakterdrap på Esbati, og gjør det med karakterdrap på andre. Parodi er ikke et uttømmende nok ord for hva dere holder på med. Man skal lytte til kommunister. Som Marsdal. De har vunnet sannheten, uansett. Marsdal er en morsom fyr, får meg alltid til å le.

 

Meldalen, Sindre Granly

Dagbladet.

Politiet har anholdt seks personer etter knivstikking og slåssing i en leilighet i Maridalsveien i Oslo i oktober 2014. «Kl. 08.33 fikk vi melding om et slagsmål i en leilighet. Vi kom dit raskt sammen med ambulanse, og tok oss inn i en leilighet hvor en person var skadet. Mens patruljen var der kom de over en knivstikking. To personer ble da anholdt, mens den skadde fikk førstehjelp» sier Ola Krokan, operasjonsleder i Oslo politidistrikt. De to skadde er kjørt til sykehus. Etter at politiet hadde snakket med vitner ble ytterligere fire personer anholdt, slik at det ble totalt seks. Alle de involverte er norske statsborgere, opplyser operasjonslederen.

Norske statsborgere? Det kan vel være så mangt. Når journalister bruker betegnelsen norske statsborgere, så er det innvandrere.

 

 

Mogen, Trym

Dagbladet

 

Politiet i Oslo fikk 03.37 en natt i november 2016 melding om et knivran på Schous plass i Oslo sentrum. Der ble en mann truet med kniv av det som skal ha vært flere gjerningspersoner. Mannen ble fratatt en rekke personlige eiendeler, men ble ikke fysisk skadd. Den fornærmede meldte at 5-6 gjerningspersoner kan ha vært involvert i ranet, men politiet ønsker å avhøre fornærmede ytterligere. - Selv om han ikke ble fysisk skadd, er dette er tøff belastning psykisk, sier Stokkli til Dagbladet.

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord nevner han at gjerningsmennene er innvandrere – hvorfor?

 

 

Moltubak, Roar Dalmo

TV2

 

22-åring som ramponerte en bensinstasjon på Lillehammer en helg i desember 2016, fortsatte skadeverkene da han slapp ut, og varetektsfengsles derfor for fire uker. Det melder politiet i Gudbrandsdalen på Twitter mandag ettermiddag.

I løpet av et døgn utførte han skadeverk på tre ulike adresser på Lillehammer.

Det var natt til lørdag at både en ansatt og andre kunder ble vitner til at en 22 år gammel mann blant annet brukte en krykke for å ramponere en Shell-stasjonen i Løkkegata i Lillehammer.

En ansatt valgte å flykte gjennom en luke da mannen slo rundt seg inne på bensinstasjonen.

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord nevner han at gjerningsmannen var en afrikaner – hvorfor?

 

 

Mordt, Henriette

NRK

 

Natt til 9. juni 2017 ble tre biler trolig påtent på Vestli i Oslo. Politiet har funnet DNA som knytter en mann i 20-årene til bilbrannen. Mannen nekter straffeskyld, og er nå løslatt.

– Vi kan bekrefte at DNA på bensinkannen gjorde at vi kunne pågripe mannen og sikte han for grovt skadeverk, sier politioverbetjent ved seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, Rune Skjold.

 

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord nevnes det at den siktede er av utenlandsk opprinnelse. Hvorfor?

 

 

Møller, Iselin Stalheim

Dagsavisen

 

Hjelpeorganisasjoner reagerer på EUs forslag om å koble bistand til afrikanske lands bidrag til å kontrollere migrasjonsstrømmene. – Det må være behovene som styrer bistanden, ikke Europas ønsker om å holde mennesker ute fra våre grenser, sier Martha Skretteberg i hjelpe-organisasjonen Caritas i juni 2016. Hun har nettopp kommet hjem fra en lengre reise i det fattige og tørkerammede Sahel-området i Afrika. Mange av migrantene som krysser Afrika på vei mot Europa kommer fra dette området. Caritas reagerer kraftig på EUs siste forslag om å bremse migrasjonen til Europa: Ved hjelp av bistand og handel vil EU belønne landene som bidrar til at migrantene blir værende der de er og ikke reiser, og straffe dem som ikke samarbeider.

 

Mørseth, Tor Olav

Sjefredaktør i Adresseavisen

I en leder mandag 21. september 2015 skriver han at flyktningkrisen setter oss alle på prøve:

Før året er omme vil inntil 20.000 asylsøkere be om opphold i Norge. Disse kommer i tillegg til de 8000 kvoteflyktningene vi skal ta imot over tre år. For å bidra til integreringen av stadig nye flyktninger, må flest mulig stille opp i den store samfunnsdugnaden.

Kommentar: Vi snakker følgelig ikke om syrere. Vi snakker følgelig ikke om flyktninger. Vi snakker ikke om en krise - det som skjer i Syria er det normale som skjer i den arabiske og muslimske verden - dette er normen - ingenting utenom det vanlige.

 

Nilsen, Petter Moen

Journalist i NRK

I oktober 2015 skriver han: De sju søstrene fra Namsos har fått endelig avslag fra Høyesterett. – Alle synes det er fryktelig skuffende, sier støttegruppen. Familien som etter flere år i Namsos ble sendt ut av landet, befinner seg nå i Jordan. Fredag mottok de nyheten om at saken ikke vil behandles i Høyesterett. Vi er lei oss alle sammen. Alle synes det er fryktelig skuffende, sier Liv Aalberg i familiens støttegruppe i Namsos til NRK. En av grunnene til at familien ble kastet ut av Norge er at familien har bodd her lenge uten oppholdstillatelse. I tillegg oppga faren uriktige opplysninger da han først kom til landet. Han sa at han var statsløs palestiner, men i virkeligheten var han fra Jordan.

 

Njåstad, Marthe

Journalist i NRK

 

To små toalett er alt akuttovernattinga til Kirkens Bymisjon i Bergen kan tilby sine 30 daglege brukarar. – Uverdig, innrømmer sosialbyråden i juni 2016

Kvar kveld kjem for tida om lag 30 rumenarar til Kirkens Bymisjon si akuttovernatting i Bergen for å sova. Dei er tiggarar, flaskesamlarar og arbeidssøkande. – Det er lang kø både morgon og kveld av folk som prøver å vaska seg så godt dei kan på badet, men det er vanskeleg, seier Sebastian Schwalback som jobbar på akuttovernattinga. Dei to små toaletta blir også brukt til enkel klesvask for dei som overnattar der.

Tilbodet som blir gitt til tiggarane er ikkje Bergen verdig, meiner sosialbyråden i Bergen. – Ein by bør målast på korleis me tar hand om dei svakaste. For meg handlar dette om grunnleggande verdigheit, seier byråd Erlend Horn. Han ønsker å kunna tilby eit skikkeleg sanitærtilbod til gruppa.

 

Norheim, Astrid Dalehaug

Dagen

Inntil videre er ikke Kibatu fra Eritrea lenger utvist fra Norge. UNE omgjorde vedtaket om utvisning på livstid. – Dette var virkelig en liten seier, sier advokat Robina Hussain i Advokatfirmaet Suleimann & co, som har jobbet gratis for mannen fra Eritrea som har hatt et brutalt møte med norske utlendingsmyndigheter. Når UNE nå har omgjort utvisnings-vedtaket, betyr det at Kibatu oppholder seg lovlig i Norge og at søknaden om familiegjenforening kan behandles. – Alle i familien er veldig glad. Det har vært mye stress og mye vanskelig i livet. Men nå takker vi for alt, sier kona Yeshu på telefon fra Grimstad. (Juni 2016)

Norstrøm, Guri

NRKs korrespondent i Berlin

Ikke så velkomne lenger? Tyskland fikk rehabilitert sitt historiske image da landet tok lederrollen i flyktningkrisen tidligere høsten 2015. Men, hvor mye av velkomstkulturen er igjen nå? Mens noen smilte, klappet og viste seierstegn, ble andre rørt over mottakelsen de fikk i München i september. «Fram til i sommer var de takknemlige for å være her. De spurte hvor er politistasjonen, hvor er offentlige bygninger og hvor har dere tenkt å sende oss til? Nå, derimot, er det mange asylsøkere som tror de selv kan velge hvor de skal bo. De protesterer fordi de ikke liker overnattingsstedet de har fått. Og de lager problemer fordi de ikke liker maten vi gir dem».

Nei da, det er ikke en talsperson for den innvandringskritiske gruppa Pegida som snakker. Det er innenriksminister Thomas de Maizière fra Merkels eget parti CDU som blir intervjuet av en tv-kanal i oktober 2015. Her i Berlin er det mange som er positive til asylsøkerne. De månedene jeg har vært her, har jeg laget reportasjer om initiativet «Flyktninger velkommen» som ble startet her i Berlin og som nå har spredd seg over hele verden. Og om universitetet som spesialiserer seg på å gi utdanning til dem som venter på å få oppholdstillatelse.

Nærum, Anna Rydland

TV 2

I mai 2015 skriver hun om en mann som ble ranet mens han var på jobb i Skien sentrum. Den maskerte raneren hadde balltre og slo innehaveren i hodet. Han greide å rive av ham masken, forteller et vitne. Gjerningsmannen var maskert, høy og kraftig, forteller politiet i Telemark. Men det hun ikke nevner er at politiet beskriver mannen som etnisk afrikansk.

 

Nærum, Knut

Helgekommentator i Dagbladet

 

Han nikker i takt til en musikk som bare han kan høre. Han har ikke hodetelefoner eller øreplugger. Pupillene er som pepperkorn, ansiktet dratt, skjegget pistrete. Han går i svart baseball-lue, grå allværsjakke, kamuflasjebukser og joggesko som har vært ute en vinterdag. I hånden holder han en grønn og hvit butikkbærepose med noe tungt i. Jeg gjetter at det er øl. Piller og øl, tenker jeg. Jeg har fordommer. Det er sånn jeg orienterer meg i verden, ved å bygge på tidlige erfaringer og sannsynlighet. Han står midt imot trikkedøra, jeg sitter noen seter bortenfor. Så skjer det, like før holdeplassen hvor jeg skal av. Han gir fingeren til et menneske vi kjører forbi, jeg ser ikke vedkommende. Han med fingeren knyter ansiktet som en neve, pannen legger seg i folder, han skyver fram underkjeven og blotter undertennene. Så knurrer han, med mye luft, lavt, men høyt nok til at alle rundt ham må høre det: «Fuckin’ nigger».

Jeg påberoper meg ikke retten til å skjermes for ytringer jeg syns er ubehagelige, men dette er noe annet. Dette er ikke et innlegg i den nødvendige debatten om asyl og innvandring og hvordan disse tingene best kan legges opp og gjennomføres.

Dette var reinspikka rasisme i en form som ikke noe norsk politisk parti vil støtte, som ingen norsk politiker vil uttrykke forståelse for.

 

Ogre, Mathias

NRK

 

Natt til 9. juni 2017 ble tre biler trolig påtent på Vestli i Oslo. Politiet har funnet DNA som knytter en mann i 20-årene til bilbrannen. Mannen nekter straffeskyld, og er nå løslatt.

– Vi kan bekrefte at DNA på bensinkannen gjorde at vi kunne pågripe mannen og sikte han for grovt skadeverk, sier politioverbetjent ved seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo politidistrikt, Rune Skjold.

 

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord nevnes det at den siktede er av utenlandsk opprinnelse. Hvorfor?

 

 

Oldeide, Adalheidur Audardottir

NRK

I desember 2014 skriver hun blant annet: Norske fengsel er så fulle at mange slepp varetektsfengsling, eller slepp ut av fengsel for tidlig for å gi plass til andre fangar. No vil regjeringa auka talet på fengselsplassar kraftig. I ei stortingsmelding i dag føreslår regjeringa å auka talet på fengselsplassar i Noreg med 560 plassar. Det er behov for 2.000 nye fengselsplassar her i landet før 2040, og for å få bukt med soningskøen trengst fire nye fengslar, seier justisminister Anders Anundsen (Frp). I tillegg kan det bli aktuelt utvide kapasiteten betydeleg innanfor noverande murar, seier Anundsen.

Her får man inntrykk av at etniske nordmenn har blitt mer kriminelle og sprenger nå fengsler som det var mer enn nok av tidligere. Dette er å føre leserne bak lyset – det hele er jo så enkelt at det er innvandrere og kriminelle tilreisende som er problemet. Men venstreekstreme såkalte journalister syns visst nok ikke det er interessant. Selv ikke noksagtpartiet FrP forteller velgerne om dette.

 

Olsen, Torill

Redaktør i nettmagasinet Sett Nordfra

 

Når to uforutsigbare menn preger sikkerhetspolitikken, er det god grunn til å bli urolig mener Torill Olsen i november 2016.

Når USA lefler med hvem vi kan stole på i en potensiell konfliktsituasjon, blir jeg redd. Uroen er også tydelig i de baltiske landene, noe veggmaleriet av Donald Trump og Vladimir Putin i Litauens hovedstad Vilnius er et uttrykk for.

Jeg kommer ikke over det. Jeg har prøvd. Sagt til meg selv: Gi ham en sjanse, det går sikkert bra, det er mange rundt ham, så han kan ikke gjøre så mye skade. Men jeg klarer det ikke. Donald Duck, unnskyld, Donald Trump, inntar snart Det hvite hus, og jeg kjenner en sterk uro. En sikkerhetspolitisk frykt.

 

Fra kommentarfeltet: Lurer av og til på hvordan tilstanden er når det gjelder den norske folkesjelen. Hvis den er slik massemedia gjenspeiler, så er folk flest så totalt hjernevasket og feilprogrammert i øverste etasje, og det rett og slett blir direkte flaut å lese innlegg som dette.

 

Den ene "eksperten" etter den andre kvakler i aviser og på tv og gjør sitt ytterste for å fordumme den norske befolkningen.

Dagens journalister er intet annet en betalte "synsere" som desperat prøver å prakke deres forskrudde meninger på oss!

De fleste vil gjøre oss en tjeneste ved å tre av og melde seg på NAV!

 

 

Omdal, Sven Egil

Kommentator i Aftenbladet

 

Skal vi først snakke om noe vanskelig, må vi snakke om noe helt annet enn niqab, øl og svinekoteletter. På ett punkt må Per Olaf Lundteigen være begeistret for Sylvi Listhaug: Hun kommer seg tidlig opp om morran. Mandag var hun på Facebook allerede klokken 07.28, et tidspunkt andre småbarnsforeldre vier til å tørke havregrøt av håret og lete etter guttungens venstre sko.

Men Sylvi hadde våknet med en tanke som ikke kunne vente. Derfor satte hun seg til tastaturet og skrev: «Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt. Man må innrette seg etter de verdier, lover og regler som er i Norge når man kommer hit. Lik og del!»

Andre som var like tidlig våkne gjorde integreringsministeren oppmerksom på at Norges lover ikke inneholder en eneste bestemmelse som påbyr de som oppholder seg innenfor rikets grenser å gnafse svineribbe og skylle ned med akevitt. Vi snakker altså om et tilpasningskrav med klare modifikasjoner. (Oktober 2016)

 

Fra kommentarfeltet: En tåpelig og sterkt politisk vinklet kommentar fra sosialisten Sven Egil Omdal, som vanlig fra den mannen. For Omdal er alltid for politisk vinklet, og han er ikke alene om å være det i «BT kommentariet». Men det er ikke Listhaug han egentlig refser i dette, men oppfatninga til flertallet av det norske folk. Omdal, flytt til Frankrike eller Sverige og rapporter fakta fra situasjonen der så kanskje du ser noe annerledes på det. Eventuelt søk ny jobb i NAV Omdal!

 

 

Otterlei, Simen Sundfjord

Journalist i NRK

 

Det er 19. september denne høsten. NRK har fulgt familien fra Al-Qamishli i Syria helt fra Lazkeen og Mohamed kom til Landås avlastings- og transittmottak i Bergen i januar i år.Det er en lang rekke tilfeldigheter som gjør at det er i det rolige boligstrøket i Åsane i Bergen den syriske faren og sønnen nå befinner seg. I Glaskaråsen er husene store, nye, har velstelte hager og velstående beboere. I hjemlandet Syria lever nesten halvparten av befolkningen som flyktninger i eget land. Mange av dem blant ruiner, eller i store flyktningleirer.

I Norge er de innom flere mottak på Østlandet, før de ender på Landås mottak i Bergen, et av de største mottakene som ble opprettet i Norge under den store asyltilstrømningen høsten 2015. Her får de bli lengre. Mohamed begynner å trives. Han starter på skolen, og får lære seg norsk.

– Jeg er her i Norge fordi det er fine skoler her. Hvis du kommer for sent til skolen, er det ingen som straffer deg. I Syria kan de slå barna med en linjal, forklarer tiåringen.

Lazkeen har fått god kontakt med mange andre på mottaket på Landås, der nabolaget nylig fikk Bergen kommunes inkluderingspris. Men viktigst er det at sønnen trives på skolen.

 

 

Pedersen, Lars Håkon

Journalist i NRK

 

I mars 2016 skriver han om den norske frivillighetsarbeideren Kristina Quintano som befinner seg på Lesvos for fjerde gang siden jul. Innimellom har hun vært i Aten og Libanon i løpet av fire måneder med intensivt frivillighetsarbeid.

 

 

Pedersen, Kari

BT

 

Jeg sitter på Midtun omsorgssenter sammen med 13 år gamle Mohammad og ber ham fortelle om sitt nye liv i Norge skriver hun i november 2016.

Mohammads livshistorie startet på landsbygden i Afghanistan. Derfra flyktet han med mor, far og lillebror til Iran, der den lille familien levde papirløst og uten rettigheter. I fjor høst bestemte Mohammad seg for å flykte videre og hengte seg på da en tante dro med sin familie.

Han ble en av 5480 unge enslige asylsøkere til Norge i 2015, nesten fem ganger så mange som året før. 3537 av dem var afghanere. 97,5 prosent av ungdommene har fått opphold.

 

 

Pedersen, Torry

VG

 

Nå vet vi hvor de nye integreringsmottakene for asylsøkere skal ligge. Eller supermottakene, som noen kaller dem. Ti kommuner søkte om å få et slikt mottak i sin kommune. Fem av dem fikk positivt svar: Steinkjer, Larvik, Bodø, Kristiansand og Oslo. Det er til sammen 500 plasser på disse mottakene, deriblant for flere barnefamilier. De som får plass her må være motiverte og delta aktivt i undervisning, arbeidstrening og andre tiltak som skal få dem raskere inn i det norske samfunnet.

Det er en viktig jobb disse kommunene nå skal i gang med. En vellykket integrering av nykommerne til Norge er helt avgjørende for vår samfunnsmodell. Alle er tjent med at de som får opphold i landet vårt, blir aktive og deltagende samfunnsborgere. Vi gratulerer de fem kommunene med tildelingen, og ønsker dem lykke til.

 

Fra kommentarfeltet: Tydeligvis er det nok av ledige jobber i disse fem kommunene. Kanskje en ide å tilby disse jobbene til norske arbeidsledige? Og siden kommunene kan også tilby bolig, bør dette være et kjempetiltak for å få folk i arbeid.

 

Quist, Christina

Journalist i Verdens Gang.

I oktober 2015 skriver journalisten en omfattende artikkel om Syria-flyktningene i Norge - over fire millioner mennesker har flyktet fra Syria. Hver uke ankommer hundrevis av nye syrere til Norge - her er historiene deres. Det legges vekt på hva flyktningene har gått igjennom for å komme til Norge og hva de forventer seg av en fremtid i Norge.

 

 

Rabås, Kjerstin

Adresseavisen

 

Å etablere familiehjem etter modell fra SOS-barnebyer kan bli en løsning Trondheim velger når de snart skal bosette 40 mindreårige enslige flyktningbarn under 15 år. Familiehjem er en ny modell som er under utvikling av SOS-barnebyer Norge. - Vi ønsker å vise hvordan en kommune kan ta imot, bosette samt gi en god og langsiktig omsorg til enslige mindreårige flyktningbarn som kommer til Norge, sier Sissel Aarak, leder for Nasjonale program i SOS-barnebyer Norge i mai 2016

 

 

Ramnefjell, Geir

Politisk redaktør i Dagbladet

 

Rekordmange må flykte forteller Dagbladet på lederplass i juni 2016. En global krise av en slik størrelse vil mobilisere verdenssamfunnet til innsats, skulle man tro. Det har ikke skjedd. Tvert imot ser vi at rike land løper om kapp for å innføre den strengeste flyktningpolitikken. Brudd på flyktningenes rettigheter sprer seg som en epidemi verden over, slik Flyktninghjelpen har registrert. Leger uten grenser har en like negativ analyse, og meldte før helgen at de ikke lenger vil ta imot penger fra EU-land og Norge, som en protest mot flyktningpolitikken. At diplomater og politikere mislykkes i å forhandle fram fredsløsninger både i Syria og i mer langvarige konflikter i Afghanistan og Somalia, gjør situasjonen enda verre. Nå haster det å få på plass ordninger for global ansvarsfordeling.

 

Nabokjerringas kommentar: Det redaktøren har glemt er at Flyktninghjelpen og Leger uten grenser lever av dette.

 

 

Renå, Anne Siri

Journalist i det LO-eide nettstedet Fri Fagbevegelse

 

Aisha Ali Mohammed er Oslos første kvinnelige somaliske bussjåfør. Både nordmenn og somaliere kjefter på meg. Somaliere fordi jeg ikke er religiøs nok, har på meg bukser og kjører en buss. Nordmenn fordi jeg bruker hijab. Noen tror jeg er en muslimsk ekstremist, sier Aisha Ali Mohammed (32).

Trebarnsmoren er den første somaliske kvinnen som har tatt busslappen i Oslo, og neste gang du er i Oslo så kan det være at du får Aisha som sjåfør.

Det var en fredag at det LO-eide nettstedet Fri Fagbevegelse publiserte et omfattende intervju med den norsk-somaliske alenemoren. Her hadde journalist Anne Siri Renå og fotograf Øyvind Aukrust fulgt kvinnen mens hun kjørte en leddbuss fra Oslos østkant til sentrum.

Fri Fagbevegelse skriver at Aisha kjører bussen «i fin flyt nedover de krappe svingene fra Manglerud og inn mot sentrum».

«Monsteret av en buss rommer 150 passasjerer, og ingen skal anklage henne for ikke å føre dem trygt fram» skrev journalisten i oktober 2016.

 

 

Roald, Hanne Bjørdal

Journalist i NRK

 

Flere gutter er i august 2016 anmeldt for beføling og seksuell handling ovenfor unge jenter på et diskotek, i forbindelse med Norway Cup i Oslo. De som er anmeldt er alle gutter i 12 til 14 års alderen. Vi har fått inn en anmeldelse som går på at unge jenter i tilknytning til Norway Cup har blitt utsatt for det vi vil karakterisere som beføling eller seksuell handling, sier politioverbetjent ved seksjon for volds- og sedelighetsforbrytelser, Grete Lien Metlid. Dette skal ha skjedd i et telt på Ekebergsletta der det arrangeres diskotek for de unge. – Vi vet foreløpig ikke nøyaktig hvor mange jenter som har blitt utsatt for dette, men det skal være snakk om flere, sier Metlid. Politiet har varslet de som har ansvaret for de anmeldte guttene på Norway Cup. Det samme blir barnevernet.

 

Hvorfor skriver ikke de såkalte journalistene i NRK at dette er ungdommer med utenlandsk opprinnelse – ja hvorfor?

 

 

Rusdal, Espen Hågensen

Journalist i Dagsavisen

 

Politisk korrekt er da ikke noe skjellsord mener han i mai 2016. I det siste har et uttrykk fått stor plass i den politiske debatten. Det brukes av noen få politikere, men ofte. Jeg snakker selvsagt om å karakterisere sine meningsmotstandere som politisk korrekte. Overværer man en debatt mellom Frp og stort sett hvem som helst andre, tar det ikke lang tid før påstanden om at motstanderen er politisk korrekt kommer. Ta Christian Tybring-Gjedde for eksempel. Etter terroren i Paris mente han at ytringsfrihetsdebatten var preget av prinsippløs politisk korrekt flokkmentalitet. Eller Per Sandberg som sier: «Jeg blir litt lei av at alle skal være så perfekte, og politisk korrekte». Det er mulig at Frp-politikere tror de er politisk ukorrekte. Men det er da ingen blankofullmakt til å opptre som idioter. Det motsatte av politisk korrekt er da ikke bajaseri. Å kritisere Frp har ingenting med politisk korrekthet å gjøre. Å svare på rasismekritikk med at «jeg er så lei av at alle skal være så politisk korrekte», er å forringe debatten. Det er rabiate politikere tomme for argumenter som kaster om seg med utsagnet.

 

Fra kommentarfeltet: Uttrykket "politisk korrekt" brukes av politikere og media i hele den vestlige verden. Har du ikke fått med deg det, Espen Hågensen Rusdal?

 

 

Rønneberg, Kristoffer

Aftenposten

 

I april 2016 skriver han: Serieselvmotsigeren Donald Trump. Donald Trump er kjent for å motsi seg selv. Han gjorde det igjen i dagens tale om utenrikspolitikk. Det er vanskelig å velge standpunkt. Bare spør Ole Brumm. Eller Donald Trump. Donald Trump, mannen som latterliggjør bruken av ferdigskrevne taler, holdt i dag en ferdigskrevet tale i Washington, DC om utenrikspolitikken han vil føre dersom han blir president.

 

 

Rønning, Helena

NRK

 

I februar 2016 kan hun fortelle om Fereshteh Kahademi, en enslig mindreårig flyktning som har bodd i Norge i fem måneder. I dag har hun sin første gymtime ved Holtan ungdomsskole. Hun snakker allerede ganske godt norsk. En undersøkelse gjort i 2012 viser at elever med både norsk og fremmedspråklig bakgrunn profitterer på å gå i samme klasse så lenge andelen språklige minoriteter er under 20 prosent. Ved denne skolen, Holtan ungdomsskole i Horten, er 26 prosent av elevene fremmedspråklige.

 

 

Rønold, Irene

Verdens Gang

 

«Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria. Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden. Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» sa Kong Harald på festen i Slottsparken august 2016

 

«Kong Haralds tale på Slottets hagefest farer som en vind over nettet. Lovordene hagler i sosiale medier, og retoriker Kjell Terje Ringdal er rett og slett begeistret» skriver Irene Rønold i august 2016.

 

 

Røssum, Eystein

BT

I desember 2015 presentere blant annet vedkommende en liste: Asylbarna Norge sendte ut. De bodde i Norge i over fire år. Regjeringen sa at disse barna skulle flyttes bakover i returkøen. I 2014 ble de likevel hentet av politiet og sendt ut av landet. De var et tall: 76. Så mange barn, med fire år eller mer bak seg i Norge, ble sendt ut med tvang fra januar til oktober i år, ifølge politiet. BT har forsøkt å kartlegge hvem disse barna er. Vi har kontaktet støttegrupper, ressurspersoner i lokalsamfunn, organisasjoner, asylmottak, lokalaviser og en rekke andre kilder i landets fylker for å få klarhet i identiteten. De 48 vi presenterer med navn og bilde, er de vi har fått bekreftet identiteten til og har fått samtykke til å publisere.

Kommentar: Hva er motivet for å presentere en slik liste, annet enn å få gitt uttrykk for sine forkvaklede, venstreekstreme politisk holdninger. Det kan ikke være slik at de som har oppholdt seg lengst ulovlig her i landet skal premieres.

 

 

Sandnes, Cathrine

Leder av tankesmia Manifest senter for samfunnsanalyse

 

Mitt forhold til 17. mai nådde et absolutt lavmål da jeg, som tenåring, sto bak et par godt voksne damer på Karl Johans gate for å se på barnetoget. «Uff», sa hun ene, «det er fryktelig mange mørke i toget nå». Jeg tenkte på henne igjen i år, da jeg så bildene fra barnetoget i Oslo. Det slo meg, at i dag ville hun hatt rett — hvis man ser bort fra dette «uff» som startet utsagnet: Det er virkelig mange mørke som går i barnetog. Takk og lov. Alternativet, at de holdt seg unna, ville vært langt mer forstemmende for landet vi lever i.

 

Sandnes, Ådne Husby

Journalist i Dagbladet

 

Litt etter klokka fem en dag i april 2016 fikk politiet flere meldinger om at en stor gruppe ungdom var samlet til slåsskamp i området ved Linderud Skole i Oslo. Personer som var vitner til hendelsen meldte om at noen av ungdommene hadde både kniv og elektrosjokkvåpen - og flere politipatruljer rykket ut til stedet. - Da vi kom fra sprang de naturligvis i alle retninger, men vi har stoppet ganske mange av dem i området i ettertid, og så langt har vi ikke funnet noen med knivskader, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt. Ifølge vitner skal det ha vært så mange som 45 ungdommer samlet på området. Mange av dem politiet har stanset i ettertid er gutter i alderen 15-18 år, opplyser Hekkelstad.

Kommentar: Ikke med et ord er det nevnt at dette er innvandrere. Hvorfor?

 

 

Sandvik, Anniken Renslo

iFinnmarks redaktør

 

Denne uka kom nyheten om at Oscarsgata Mottak i Vadsø skal legges ned. Utlendingsdirektoratets beslutning kommer som et resultat av at færre kommer til Norge for å søke om asyl.

Akkurat nå står omtrent halvparten av de 300 kontraktfestede plassene ved asylmottaket i Vadsø tomme. En trist beskjed for byen mener både iFinnmarks redaktør Anniken Renslo Sandvik, Vadsøs ordfører Hans-Jacob Bønå (Høyre) og Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Helga Pedersen.

 

Fra kommentarfeltet: Man kan ikke bygge et samfunn rundt asylsøkere, det må være mye rare folk som jobber i den kommunen, dette må jo være en gladnyhet, vi trenger ikke asylsøkere hit til landet.

 

Sandvik, Hilde

Kultur- og debattredaktør i BT.

I november 2015 kan hun fortelle følgende: «Brenn det flatt med faenskapen inni», skreiv ein mann frå Farsund då det byrja å brenne på asylmottak i Hemsedal. Eg veit kven han er. Eg har til og med telefonnummeret hans, og eg har sett garden han han bur på. Det ser nokså glissent ut kring huset hans, syner flyfoto på gulesider. Eg ringde han for å spørje om det var hans twitterprofil. Dét var det. «Kvifor skriv du at ein skal brenne ned med faenskapen inni?» spurte eg. «For eg er slik», sa han. Eg skulle gjerne ha spurt kva han meiner med det, men då hadde han lagt på. Han var alt i gapestokken eg hadde laga for han.

 

 

Setten, Karen O.

Dagbladet

 

En dag i mai 2017 pågrep politiet tre ungdommer på Vestli i Oslo, mistenkt for å ha kjennskap til at en 15 kilos stein ble kastet fra en gangbro nær Vestli T-banestasjon og ned på veien mot en vekterbil natt til søndag. - Steinen skrenset taket og siden på bilen, opplyser seksjonspåtaleansvarlig Trude Maren Buanes ved den sammenslåtte politistasjonen ved Manglerud og Stovner til Dagbladet. To av ungdommene som ble innbrakt er 18 år, den tredje 19 år. De ble sluppet etter å ha forklart seg.

 

Nabokjerringas kommentar: Burde ikke leserne få rede på at dette var innvandrere?

 

 

Severinsen, Jan Eskil

Nyhetsleder og journalist i Avisa Nordland.

«Kampanjejournalistikk er ikke noe nytt. Det er heller ikke nødvendigvis problematisk at flyktninger får lov å gjengi sine historier. Men de fleste vil være enige i at det er en fordel at journalister ikke videreformidler løgn og usannheter.» Slik konkluderer journalist, forfatter og samfunnsdebattant, Lars Akerhaug, sin analyse av medienes dekning av flyktningkrisen, på oppdrag fra fagbladet Journalisten. Er det frykten for å bli sett på som politisk ukorrekt som gjør at journalister stryker de kritiske spørsmålene fra blokka i møtet med flyktningene? Bildet av tre år gamle Aylan gjorde noe med oss alle. De som ikke lot seg bevege av det, har et empatinivå på linje med 22. juli-terroristen. Betyr det samtidig at journalister skal fritas fra å følge de samme prinsippene i saker som omhandler Syria-flyktninger? Jeg håper virkelig ikke det. Det skal ikke store gnisten til.

 

Sigurjonsdottir, Sol

Journalist i Aftenposten.

Diskusjonen har gått frisk etter at forfatter Halvor Fosli i oktober 2015 ga ut debattboken Fremmed i eget land - samtaler med den tause majoritet. Han har intervjuet 20 personer av norsk opprinnelse, som forteller om livet i Groruddalen.

I en artikkel samme måned presenterer journalisten tre personer som mener at det multikulturelle miljøet i Groruddalen er en berikelse for både land og folk.

 

 

Simonsen, Marie

Kommentator i Dagbladet

 

I mars 2016 skriver hun om å passe kjeften sin, ellers kommer Mazyar Keshvari og tar deg. UDI-direktør Frode Forfang har kommet i skade for å si noe Frp ikke liker. Det hender jo stadig at folk gjør, men etter at Frp kom i regjering, er kontrære meninger blitt enklere å stoppe. Det er bare å be folk holde kjeft og stole på Frp. Mazyar Keshvari, partiets innvandringspolitiske talsmann, synes Forfang bør passe både kjeften og jobben sin etter at han påsto i et intervju med Dagens Næringsliv at EUs avtale med Tyrkia måtte føre til at grensekontrollen opphørte. Forfangs observasjon er rimelig ukontroversiell, i og med at avtalens hensikt er å løse den unntakstilstanden som oppsto i fjor. Over hele Europa håper man at restriksjonene nå kan lempes på.

 

 

Sjøli, Hans Petter

Debattansvarlig i VG

 

Den nasjonale vendingen med Brexit som utgangspunkt og forløsning setter en hel verdensorden på prøve skriver han i desember 2016.

Nasjonalisme er per definisjon basert på grensedragning mot «den andre». I Norge har nasjonalismen gjerne vært såkalt progressiv, og vi har heldigvis vært nokså forskånet for de verste etnisk-sjåvinistiske utslagene av den potensielt livsfarlige ideologien.

I et irreversibelt fleretnisk og flerreligiøst Norge er det selvsagt umulig å basere vår nasjonalisme på etnisk-kulturelle prinsipper.

 

Fra kommentarfeltet: Nasjonalisme er en naturlig reaksjon mot terror og framgang av muslimer i Europa. De er flinke å ta vare på sin kultur, sine tradisjoner og religion i motsetning til mange europeere. Politikere må sette grenser: enten du har respekt for land du lever i og lære deg fredelig samarbeid med andre folkegrupper eller du må ut! Det er for sent å være politisk korrekt - har noen tenkt på hvor mye penger Tyskland og Frankrike må bruke på politi og hæren på Nyttårsaften? Skal du være redd for å gå ut å feste? De fleste av oss foretrekker trygghet foran total frihet. Det er biologisk og ingen politiker kan forandre det. Norge kan lære mye av feilene til mange europeiske land og det er sunn nasjonalisme som kan redde norske folk!

 

 

Skartveit, Hanne

Politisk redaktør i VG

 

Kan ikke avvise kunder i hijab. For litt under et år siden ble frisør Merete Hodne anmeldt for å ha nektet en kvinne med hijab adgang til salongen sin på Bryne. Malika Bayan ba om pris på å få håret farget, men ble avvist fordi Hodne etter eget utsagn «ikke ønsket å ta på sånne som henne».Det er ulovlig, og dermed ble frisøren ilagt et forelegg på 8000 kroner som hun nektet å betale. Saken havnet derfor i retten, hvor Hodne nektet straffskyld. Mandag morgen falt dommen i Jæren tingrett. Hodne er idømt en bot på 10.000 kroner samt saksomkostninger.

 

Frisøren forklarte i retten at hun ser på hijaben som «et ekstremt politisk symbol», og at hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan kom inn i salongen. Malika Bayan på sin side, sa i retten at hun syntes det var vondt å bli avvist, og at hun følte seg diskriminert.

 

Fra kommentarfeltet: Hun brøt vel ikke loven hvis formålet var å nekte noen som viser støtte til en umenneskelig politisk ideologi å oppholde seg i sin salong. Denne inhumane og livsfarlige ideologien som er imot alt av våre vestlige verdier og med mål om verdensherredømme, burde vært forbudt i seg selv. Denne dommen beviser bare at våre domstoler i likhet med myndighetene har lagt seg flat for denne integrerbare ideologien. Men før eller senere vil virkeligheten også innhente disse. Og da er det for sent. Hijab er ikke et religiøst plagg. Det er et politisk plagg, slått fast flere 1.000 år før Islam og kristendommen.

 

 

Skevik, Erlend

VG

 

Toppblogger Sophie Elise lar seg i januar 2017 opprøre av innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

I sitt siste blogginnlegg tordner den kjente bloggeren mot Sylvi Listhaug etter at det ble kjent at bioingeniør Mahad Adib Mahamud som har bodd i Norge i 17 år, nå sendes ut.

– Sylvi har besluttet at det skal bli lagt inn flere millioner ekstra kroner til UDI hvert år for å ettersøke om hvem som kan ha løyet på søknadene sine i fortiden. Hallo i fuckings luken. Nå har enda en av så veldig mange som faktisk bidrar til dette landet mistet sin rettighet her. Er det noe jeg kan gjøre? Kan jeg seriøst gjøre noe? For jeg har veldig lyst, skriver Sophie Elise. Innlegget Sophie Elise Isachsen har skrevet heter «Nå er det faen meg nok!»

 

 

Skjeggestad, Helene

Kommentator i Aftenposten

 

Aftenposten mener i september 2016: Riktig å belønne god integrering. (Lederartiklene skrives av Aftenpostens kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør trine Eilertsen)

Regjeringens supermottak ser asylsøkerne som enkeltindivider. Denne uken ble det klart hvor de nye integreringsmottakene - de såkalte «supermottakene» - skal etableres. Bodø, Steinkjer, Kristiansand, Larvik og Oslo er kommunene som fikk positivt svar på sine søknader.

 

Etableringen av særskilte integreringsmottak er et av de viktigste tiltakene i integreringsmeldingen som regjeringen la frem i mai. Til sammen er 5,4 millioner kroner satt av til prosjektet som 500 asylsøkere har mulighet for å søke seg til.

Mottakene er det tydeligste resultatet av den politikken innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) repeterer hver gang hun blir spurt: Det skal stilles krav til flyktningene, og de har selv et stort ansvar for å bli integrert. Målet er at asylsøkere og flyktninger skal komme raskt i arbeid og bli en del av lokalsamfunnet gjennom et mer utfordrende integreringsløp.

 

 

Skjetne, Oda Leraan

Dagbladet

 

Da Sahfana M. Ali (37) fra Stavanger fikk sydd en bunad med hijab, utløste det et skred av hatmeldinger og rasisme. Dagbladet har snakket med norske bunadseksperter, som påpeker at skaut er en del av den norske bunadstradisjonen. (Juni 2016)

 

 

Skjesol, Hilde

Adresseavisen

 

Diamond Hussain mener det er trygt å bære hijab i Trondheim, men blir ikke overrasket over at en kvinne i hijab skal ha blitt angrepet. - Av og til hender det at en kan bli plaget. Jeg har opplevd det selv et par ganger, og jeg har hørt andre oppleve det, sier Diamond Hussain. Adresseavisen fortalte mandag om Gina-Victoria Yigitalp (24) som sier hun ble angrepet av en mann på Nardo for en uke siden. Yigitalp er overbevist om at dette skjedde fordi hun bruker hijab. Yigitalp sier hun er blitt utrygg og ikke tør å gå ut etter det som skjedde. Ismail Elmi, leder av mangfoldsrådet i Trondheim kommune og bystyrepolitiker for Ap, synes det er svært beklagelig hvis en kvinne er blitt angrepet på grunn av sin hijab. (November 2016)

 

 

Skogedal, Magnus Nødland

KRESBY/Fedrelandsvennen

 

I mars 2016 skriver han om Omar Alhamza som flyktet fra Syria til Norge i 2014. Nå hjelper han flyktninger på Lesvos. - Det føles godt å kunne hjelpe mitt eget folk, sier syreren. - De frivillige her ble litt sjokkerte da jeg fortalte dem at jeg kom fra Syria selv. De hadde aldri hørt om at syrere kom hit for å hjelpe. Mange flyktninger jeg har møtt har fortalt meg at de gjerne vil være med på dette arbeidet, men det er jo lite de kan gjøre før de har fått opphold i et land. Kanskje om et par måneder kan det komme flere. Det føles godt å kunne hjelpe mitt eget folk, sier Omar Alhamza via Skype fra Lesvos. Hans egen erfaring som båtflyktning gir ham en unik innsikt i situasjonen til de han hjelper.

 

Skullerud, Kristian

Sjefredaktør i avisa Gudbransdølen Dagningens (GDs)

«Det har vært ei skammens uke i Gudbrandsdalen», konstaterer avisa Gudbransdølen Dagningens (GDs) sjefredaktør Kristian Skullerud i en kommentar i oktober 2015. Bakgrunnen er en rekke sjokkerende hendelser i kommunene Vågå og Sel: Da barn, foreldre og ansatte møtte opp i Søre Grindstugu barnehage i Vågåmo en mandag morgen, fant de et stort hakekors malt på veien. Samtidig ble Vågås kommunalsjef varslet om at foreldre til barn i Vågås skoler og barnehager har kommet med det han betegner som rasistiske utspill på åpne Facebook-profiler. Enkelte av dem har også lenket til høyreekstreme sider.

 

Slettholm, Andreas

Journalist i Aftenposten.

Aftenposten ser i 2015 på hvordan islam praktiseres i Norge gjennom en serie artikler. Journalistene Andreas Slettholm og Olga Stokke skriver disse artiklene som mer eller mindre promoterer innvandring og Islamisering av landet.

 

Solem, Lars Kristian

Journalist i Dagens Næringsliv .

Budbiltopp kjørte millionbiler og donerte penger. Nå i oktober 2015 utpekes 33-åringen som en av hovedmennene i et kriminelt nettverk. Grytidlig en onsdag morgen i oktober 2015 innledet Kripos en større aksjon mot et miljø som har bygget seg opp innen renhold og transport. Mens tåka fortsatt lå lavt over Romerike, gikk politiet til aksjon mot bopelen til en 33-åring i 06.15-tiden. Mannen er av politiet utpekt som en av de sentrale skikkelsene i nettverket. I lokalavisen forteller han hvordan bygget seg opp fra svært lite, og nå kjører rundt i en bil til over en million kroner. I dag disponerer bedriftseieren en luksus-SUV med salgspant på 1,3 millioner kroner registrert på ett av selskapene sine. Samme år som panten ble registrert, tapte selskapet en million kroner.

Kommentar: Ikke medet ord nevner journalisten at dette er en innvandrer. Hvorfor?

 

Solheim, Margrethe Håland

Journalist i TV 2

To menn er i oktober 2015 varetektsfengslet, siktet for voldtekt av en 15-årig jente. De innrømmer samleie med jenta.

Politiet jakter på en tredje gjerningsmann etter en voldtekt som skal ha skjedd i en leilighet i Oslo 3. september i år. To menn er allerede siktet for voldtekten av en 15 år gammel jente. Både de to mennene og den fornærmede jenta sier det var tre menn involvert, så vi er sikre på at det er en til gjerningsmann, sier politiadvokat Christian Hatlo. Den 15 år gamle jenta skal ha rømt fra en barnevernsinstitusjon og traff mennene i området rundt Oslo S. Jenta skal ha vært svært ruset da overgrepene skjedde hjemme hos en av mennene. De to mennene, den ene i begynnelsen av 20-årene og den andre i slutten av 40-årene, ble forrige fredag varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i to uker.

Kommentar: Ikke med et ord opplyser journalisten at gjerningsmennene er innvandrer. Det virker som hun tror alderen er svært interessant for leserne.

 

Solheim, Simon

Journalist i NRK

To menn er varetektsfengslet og siktet for voldtekt av ei mindreårig jente i Oslo. 3. september 2015 kom en politipatrulje over ei forkommen jente i hovedstaden. Det viste seg at jenta, som er 15 år, skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep av tre menn. Politiet har i en måned jobbet med å sirkle inn gjerningsmennene: Tirsdag og onsdag i forrige uke, 6. og 7. oktober 2015, aksjonerte politiet mot to menn og siktet dem for voldtekt og seksuell omgang med barn under 16 år. Den ene som er siktet i saken er i begynnelsen av 20-årene, den andre i slutten av 40-årene. Politiet jobber med å finne ut hvem den tredje gjerningsmannen er, men har så langt ikke klart å identifisere vedkommende. Av hensyn til etterforskningen har ikke NRK omtalt saken før nå.

Kommentar: Men det NRK i vanlig stil ikke omtaler er at gjerningsmennene er innvandrere.

 

 

Spigseth, Reidar

Journalist i Dagsavisen

 

I april 2016 skriver han om norsk TV-drama uten mangfold. Det lages norske TV-serier for over en halv milliard kroner, norske historier med etnisk hvite skuespillere i alle sentrale roller. Det mangfoldige Norge er ikke å se

 

Stakkestad, Margaret

TV 2

I mai 2015 skriver hun om en mann som ble ranet mens han var på jobb i Skien sentrum. Den maskerte raneren hadde balltre og slo innehaveren i hodet. Han greide å rive av ham masken, forteller et vitne. Gjerningsmannen var maskert, høy og kraftig, forteller politiet i Telemark. Men det hun ikke nevner er at politiet beskriver mannen som etnisk afrikansk.

 

Stamnes, Dag

TV 2

 

Advokatforeningen og jusprofessor mener politiet i desember 2016 brøt loven i iveren etter å få unge asylsøkere ut av landet.

Norske myndigheter har intensivert utkastelsen av unge asylsøkere, og aldri før har så mange instanser vært kritiske og bekymret for de mindreårige asylsøkernes rettssikkerhet og helse.

Nå retter Advokatforeningen krass kritikk mot Politiets Utlendingsenhet (PU). De mener PU bryter norsk lov i iveren etter å få de unge asylsøkerne ut av Norge

 

 

Stavrum, Gunnar

Sjefredaktør i Nettavisen

 

I debatten i Underhuset på TV 2 Nyhetskanalen i oktober 2015 hevder sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, at problemet ikke nødvendigvis er flyktningene, men et elendige og tungrodd integreringssystem. Få asylsøkerne raskt ut i arbeid er oppfordringen fra Stavrum. De som kommer er ressurssterke mennesker som har kommet seg fra Syria til Norge, men vi har et system som hindrer folk i komme seg ut i arbeid. Hvis vi er like dårlig på å integrere nyankomne innvandrere så vil 100.000 syrere koste 430 milliarder kroner i løpet livsløpet deres, sier Stavrum.

Kommentar: Hvilke ledige jobber er det Stavrum snakker om? Dette blir for dustete, jfr. DUSTEFORBUNDET på www.webkontor2.no

 

Stedje, Hanne

Journalist i Sogn Avis

Brukar framleis Margaret Molland Sanden sitt namn for å fremja høgrevridd politisk syn skriver hun i november 2015. Facebooksida har vekt sterke reaksjonar både før, men spesielt i tida etter toårsdagen for den tragiske hendinga på Holsbru, der Margaret Moland Sanden (19), bussjåfør Arve Kvernhaug (55) og Brahim Kohoya (53) vart frårøva livet av ein asylsøkjar frå Sør-Sudan.

Kommentar: Hun ønsker siden stengt fordi det var en innvandrer som utførte drapene.

 

Steinkjer, Mode

Kulturredaktør i Dagsavisen

 

Da Donald Trump stengte grensene åpnet han for en splittelse verden knapt har sett maken til. Selvsagt legger han skylden på mediene.

Det eneste gode som har kommet ut av presidentordrene Donald Trump har undertegnet i løpet av hans første uke i Det hvite hus, er at alarmen har gått. Ikke som en slumrealarm som kan ignoreres, men som en høy, skingrende og rødglødende sirene som varsler at presidenten for den frie verden og hans rådgivere – et skremmende lite utvalg av dem effekten tatt i betraktning – har startet en kamp mot menneskeheten, mot demokratiet, mot internasjonale retningslinjer og mot solidaritet. Trump har tatt ikke bare USA, men en hel verden på senga. Han er i ferd med å legge en nasjon i ruiner mens han som en aggressiv kamphund river og sliter i båndene som binder USA til sine allierte. Virkningen er en splittelse både nasjonalt i USA og internasjonalt som ved siden av den farlige polariseringen gir en urovekkende framvekst av høyreradikalisme og hatretorikk.

 

Fra kommentarfeltet: Du er bekymret over Donald Trump. Kanskje det er mer grunn til å være bekymret over de 63 millioner velgerne som stemte på ham. De 63 millionene som ønsker den politikken du ikke vil ha.

Helt enig med deg, Mode Steinkjer. 2. verdenskrig blir selvsagt en bagatell i forhold til Trump. Beklager at jeg ler meg fillete.

Ser ikke noe negativt i det. Blir i grunn bare mer og mer positiv til Trump som president, jo mer de samme personene demonstrerer og jamrer seg. Tror ikke dere helt har skjønt dette enda? Men vi vil at deres politikk, "moral", og ønsker for verden dør ut.

Unnskyld meg, men jeg ler av norsk media og deres dårlige journalistikk. Uten pressestøtte hadde dere vært arbeidsledige

This is not the beginning of the end. It's not even the end of the beginning. IT'S THE BEGINNING OF THE BEGINNING. Go Donald, go!

 

 

Steiro, Gard

Ansvarlig redaktør i VG

 

Mahad kom til Norge som enslig asylsøker da han var 14 år. Han kaller seg brumunddøl, har tatt utdanning og jobber som bioingeniør. Men nå skal han ut, mener Utlendingsdirektoratet (UDI), som tok fra ham statsborgerskapet fordi de mener han har løyet om å være somalisk. Mahad forteller at han også mister arbeidstillatelsen. Saken har vakt forståelig harme i media og blant politikere i helgen.

Det er lov å håpe at saken om Mahad Adib Mahamud får et bedre utfall i den videre behandlingen skriver VG på lederplass i januar 2017.

 

 

Stensrud, Vivian

NRK

 

Flere personer skal ha ranet, sparket og slått en fjorten år gammel gutt på Dælenga i Oslo skriver hun i desember 2016. Det var en tilfeldig forbipasserende som fant den fjorten år gamle gutten. Han er nå på legevakta etter å ha blitt sparket og slått både i hodet og ellers på kroppen. Han skal ifølge politiet ha forklart at det var omtrent 10–15 gutter som ranet og slo og sparket ham. Han har forklart at guttene var under 18 år, Gjerningspersonene fikk med seg blant annet guttens telefon. Politiet leter etter gjerningspersonene, som skal ha løpt mot Sannergata.

 

Nabokjerringas kommentar: Ikke med et ord nevner hun at gjerningsmennene var somaliere – hvorfor?

 

 

Sterri, Aksel Braanen

Kommentator og debattansvarlig i Dagbladet

 

Det trapper opp til et retorisk våpenkappløp i innvandrings- og integreringsdebatten. Akkurat nå er vi midt inne i en forvirrende debatt om et forbud mot nikab i undervisningssituasjoner. Men bak lurer en mer prinsipiell debatt om frihet og tvang i et stadig mer nervøst multikulturelt samfunn.

 

Det er ikke overraskende at Frp går høyt på banen i disse spørsmålene, men i det siste har også stemmer i både Arbeiderpartiet og SV strammet til skruen et par hakk. Forbud mot nikab har nå tverrpolitisk støtte, selv om partienes landsmøter har til gode å komme etter.

 

At forslagene nærmest utelukkende fremmes for å skåre billige politiske poenger, skulle en ikke tro når en ser denne barnslige dansen utspille seg. For i den grad nikab står i veien for læringssituasjonen er det helt ukontroversielt å tillate skoler å nekte bruken, slik det er ukontroversielt å kreve at hele ansiktet framvises ved legitimering. Mer problematisk er begrunnelsen våre politikere gir for forslaget, og verst er Frp.

 

 

Stokke, Olga

Journalist i Aftenposten

Aftenposten ser i 2015 på hvordan islam praktiseres i Norge gjennom en serie artikler. Journalistene Andreas Slettholm og Olga Stokke skriver disse artiklene som mer eller mindre promoterer innvandring og Islamisering av landet.

 

 

Stolt-Nielsen, Harald Andreas

Journalist i NRK

 

Esa Henrik Holappa var grunnleggeren av den finske avdelingen av Den Nordiske Motstandsbevegelsen. En gruppe som sikkerhetsmyndighetene i Norden mener er den farligste høyreekstreme grupperingen i Norden i dag.

NRK har i mai 2016 møtt Esa Henrik Holappa, den tidligere grunnleggeren av Den Nordiske Motstandsbevegelsen i Finland, som i 2014 kuttet alle bånd til organisasjonen. Allerede som 17-åring så Holappa på seg selv som en nasjonalist. Han så også tidlig opp til Hitler, og beundret han. Som ung var Holappa imponert over Hitler, i dag ser han på Hitler som en krigsforbryter.

– Jeg var veldig radikal, jeg deltok i den nynazistiske revolusjonen, og jeg omfavnet Hitlers tanker om rasehat, forteller Holappa

Han betegner seg selv som mest radikal når det kom til «den hellige rasekrigen». Han trodde at i den nærmeste framtid ville det bli en krig mellom forskjellige raser i Europa. Rasekrigen går ut på at hvite nasjonalister må stå imot innvandring til Europa, og man tror at innvandring vil føre til utryddelsen av det europeiske folket, forklarer Holappa.

 

 

Strand, Harry B.A.

Adresseavisen

 

Listhaug «trumper» i vei skriver han i januar 2017. Hvorfor stoler ikke folk på journalister? Det er nå toppsaken på Sylvi Listhaugs blogg. Hun ser bort fra undersøkelser som viser at det blant journalister som faktisk skriver om politikk, er et borgerlig flertall. For øvrig stemmer næringslivsjournalister som regel Høyre, mens helsejournalister heller mot Ap eller SV. Sylvi Listhaug kan ta en liten titt på «alternative fakta», som det heter i Trump-sjargongen, i sin videre jakt på å innføre trumpismen her i landet.

 

Strand, Morten

Journalist i Dagbladet

 

I april 2016 skriver han om kaos når flyktningene fra Hellas deporteres. Demonstranter hopper i sjøen for å hindre deportasjon. Ny-fascister jager flyktninger som har brutt ut av leirene.

Pakistanske og afghanske flyktninger deporteres nå fra Hellas til Tyrkia, til flyktningleiren Moria. Deportasjonen var ledsaget av betydelig støy fra både demonstranter som holdt seg fast i ankerkjettingene til båtene som skulle deportere flyktningene, av ny-fascister som jaget flyktninger som hadde brutt ut av de fengsels-liknende leirene de nå sitter i - og av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan som truet med å stanse mottaket av flyktninger fra Hellas hvis ikke EU oppfylte sin del av avtalen med Tyrkia.

 

 

Strand, Tormod

Journalist i NRK

 

Esa Henrik Holappa var grunnleggeren av den finske avdelingen av Den Nordiske Motstandsbevegelsen. En gruppe som sikkerhetsmyndighetene i Norden mener er den farligste høyreekstreme grupperingen i Norden i dag.

NRK har i mai 2016 møtt Esa Henrik Holappa, den tidligere grunnleggeren av Den Nordiske Motstandsbevegelsen i Finland, som i 2014 kuttet alle bånd til organisasjonen. Allerede som 17-åring så Holappa på seg selv som en nasjonalist. Han så også tidlig opp til Hitler, og beundret han. Som ung var Holappa imponert over Hitler, i dag ser han på Hitler som en krigsforbryter.

– Jeg var veldig radikal, jeg deltok i den nynazistiske revolusjonen, og jeg omfavnet Hitlers tanker om rasehat, forteller Holappa

Han betegner seg selv som mest radikal når det kom til «den hellige rasekrigen». Han trodde at i den nærmeste framtid ville det bli en krig mellom forskjellige raser i Europa. Rasekrigen går ut på at hvite nasjonalister må stå imot innvandring til Europa, og man tror at innvandring vil føre til utryddelsen av det europeiske folket, forklarer Holappa.

 

 

Strøm, Petter

Journalist i NRK

 

Det blir min første 17. mai. Jeg er veldig spent, sier Alhasan Majid. Biblioteket i Tromsø er fullt av mennesker fra forskjellige nasjoner. Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom arrangerer språkkafé. Det én uke til 17. mai, et av temaene de diskuterer denne kvelden er naturligvis nasjonaldagen

 

 

Strømsvåg, Kenneth

Journalist i Ifinnmark

Tirsdag 1. oktober 2015 var det 25 personer/familier i Finnmark som åpner sine hjem for flyktninger. Onsdag var tallet oppe i 30. Finnmark er tredje best i landet på å slå et slag for dem som trenger en trygg havn skriver Kenneth Strømsvåg.

 

 

Støbakk, Torun

Journalist i Dagbladet

 

Litt etter klokka fem en dag i april 2016 fikk politiet flere meldinger om at en stor gruppe ungdom var samlet til slåsskamp i området ved Linderud Skole i Oslo. Personer som var vitner til hendelsen meldte om at noen av ungdommene hadde både kniv og elektrosjokkvåpen - og flere politipatruljer rykket ut til stedet. - Da vi kom fra sprang de naturligvis i alle retninger, men vi har stoppet ganske mange av dem i området i ettertid, og så langt har vi ikke funnet noen med knivskader, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt. Ifølge vitner skal det ha vært så mange som 45 ungdommer samlet på området. Mange av dem politiet har stanset i ettertid er gutter i alderen 15-18 år, opplyser Hekkelstad.

 

Kommentar: Ikke med et ord er det nevnt at dette er innvandrere. Hvorfor?

 

Sunde, Inger

Arbeider i NRK .

Tre filmer som i november 2015 ser på Norge gjennom øynene til polakker, au pairer og euroflyktninger kaster mørke skygger over både Norge og nordmenn. Gjennom en dokumentartrilogi som handler om å søke lykken i verdens rikeste land, har Inger Sunde undersøkt hvordan Norge tar imot de som kommer hit for å søke lykken. Historiene skaper dessverre grobunn for revidering av utsagnet «det er typisk norsk å være god», sier dokumentarfilmskaper Inger Sunde. Nordmenn har et godt omdømme i verden. Vi går for å være gode medmennesker som er rause og bryr oss. Som undersøkende journalist i Brennpunkt har ett av prosjektene mine de siste tre årene vært å finne ut hvem vi nordmenn egentlig er.

 

Sveen, Eirik Hind

Journalist i NRK

I november 2015 skriver han om Rinad (24): Da Rinad (24) kom alene fra Syria til Norge, bidro Wigdis og Håkon til at hun ble kjent med landet og språket. Det liker regjeringen, som sier at også du har et moralsk ansvar for at de som kommer. Rinad forlot det borgerkrigsherjede landet og ikke lenge etter kom hun til Hammerfest, alene. Men heldigvis kjente Rinad noen i Hammerfest. I Rypefjord noen kilometer utenfor sentrum hadde Rinads tante bodd siden slutten av 90-tallet. Rinad flyttet inn i leiligheten i rekkehuset. I motsetning til mange syrere som kommer til Norge, kom ikke Rinad som flyktning. Rinad ble født i Bulgaria og bodde der til hun var to år gammel.

 

 

Sæbø, Bjørn G.

Sjefredaktør i Rogaland Avis

 

I oktober 2016 kunne media melde at tilsette ved Blidensol sjukeheim i Stavanger blir nekta å bruke hijab på jobb. I eit styrevedtak blir dette grunngitt med at hijab er eit politisk plagg på lik linje med turban og palestinaskjerf. To av dei tilsette har vald å melda sjukeheimen til politiet på grunn av vedtaket.

Eventuell dokumentasjon må på bordet før driftsstyret beveger seg enda lenger ut i høyre grøftekant, skriver Bjørn G. Sæbø om hijabforbudet på Blidensol sykehjem.

 

Fra kommentarfeltet: Hva med å spørre beboerne? Tror de hverken vil ha burka eller finlandshetter på de som steller dem.

 

 

Sæbø, Maren

Frilansjournalist

 

I kjølvannet av Donald J. Trumps seier hevdes det at norsk presse har feilet, sviktet. Man har latt seg blende av egne ståsted, hevdes det, og ikke klart å forutse et nederlag for Hillary Clinton.

For noen av kritikerne som mener norske medier feilet, står det klart hvorfor. Det skyldes en fremmedgjøring, ikke bare ut i fra det åpenbare, norske journalister er ikke amerikanere, men fordi vi er politisk uenige med Trump.

Norsk presse kan alltid bli bedre, ikke minst når vi er utaskjærs. Men å karakterisere dekningen av presidentvalget som «feilet», som «propagandaorientert» eller som en «heiagjeng», synes mer basert på magefølelsen enn på en dyptpløyende analyse.

 

Fra kommentarfeltet: Det eneste Maren Sæbø beviser her er hvor fjernt fra virkeligheten mange venstreorienterte journalister befinner seg. Hva er problemet med "islamfiendtlig" retorikk? Enhver fornuftig person er imot islam. Koranen er en hatytring som oppfordrer til hat, aggresjon og vold mot de aller fleste mennesker som lever på planeten.

 

Mange etablerte massemedier er nå døende fordi de fortjener å dø. De er blitt globalistiske ideologiske aktivister som fordreier virkeligheten, ikke avslører sannheten.

 

 

Sæther, Anne Stine

Journalist i VG

 

Tvangsreturnert fra Fredrikstad til Afghanistan. - Vi er redde for å være ute i Kabul sier Javid og Masoud Mousavi som ble tvangsreturnert til Kabul 13.august 2016 etter nesten fem år i Norge.

– Vi var veldig redde og gjemte oss i kjelleren mens moskeen ble angrepet, sier Javid Mousavi (16). To måneder etter at han ble tvangsreturnert til Kabul, tør han knapt bevege seg utendørs.

Han har sendt VG lyden av skuddsalver som han tok opp da han onsdag kveld oppholdt seg i kjelleren i huset der familien på fire leier et rom. Noen kvartaler unna ble en av Kabuls viktigste moskeer for sjiamuslimer angrepet av fire menn med automatvåpen.

 

Fra kommentarfeltet: Dette er den andre saken i VG om denne familien på bare tre dager. Lukter kampanjejournalistikk, dessverre. Ja la alle i Afghanistan komme til Norge, pluss alle i Syria. Den norske naiviteten og snillismen er viden kjent. Så det mangler bare noen tåredryppende bilder av gråtende barn.

.

 

Sæther, Jens Marius

Dagsavisen

 

«Svært alvorlig» skriver han i januar 2017.

Knut Arild Hareide (KrF) er i januar 2017 opprørt over politikken regjeringen fører mot enslige mindreårige asylsøkerne. Nå krever han handling. – De entydige signalene som nå kommer fra Redd Barna og vergene til enslige unge asylsøkere er svært alvorlige. Regjeringen kan ikke lenger lukke øynene for disse barnas situasjon, sier Knut Arild Hareide, partileder i KrF.

 

 

Sørgjerd, Christian

Journalist i Aftenposten.

Diskusjonen har gått frisk etter at forfatter Halvor Fosli i oktober 2015 ga ut debattboken Fremmed i eget land - samtaler med den tause majoritet. Han har intervjuet 20 personer av norsk opprinnelse, som forteller om livet i Groruddalen.

I en artikkel samme måned presenterer journalisten tre personer som mener at det multikulturelle miljøet i Groruddalen er en berikelse for både land og folk.

 

 

Thobroe, Grete

Journalist i NRK

 

En ny skolevoldsvideo fra Trondheim viser i april 2016 ungdommer som filmer mens én elev slår en annen. Statsadvokat Kaja Strandjord sier det å filme og publisere vold kan være straffbart, dersom det kan oppfattes som å oppmuntre en ulovlig handling. Ikke med et ord nevner NRK ved journalistene Arne Kristian Gansmo, Grete Thobroe og Bent Lindsetmo at gjerningsmennene er innvandrere og ofrene er etnisk norske. Hvorfor?

 

 

Thorenfeldt, Gunnar

Journalist i Dagbladet

 

Oslos første kvinnelige somaliske bussjåfør. Både nordmenn og somaliere kjefter på meg. Somaliere fordi jeg ikke er religiøs nok, har på meg bukser og kjører en buss. Nordmenn fordi jeg bruker hijab. Noen tror jeg er en muslimsk ekstremist, sier Aisha Ali Mohammed (32) til Dagbladet.

Trebarnsmoren er den første somaliske kvinnen som har tatt busslappen i Oslo, og neste gang du er i Oslo så kan det være at du får Aisha som sjåfør. (Oktober 2016)

 

Tjeldflåt, Gerd

Journalist i Bergens Tidende

Fra minnesiden til Margaret Molland Sanden i november 2015: Det har i dei siste dagane vore ein kampanje frå Sogn Avis (Hanne Stedje) og Bergens Tidende (Rune Christophersen og Gerd Tjeldflåt) for å få denne sida stengd ned. Takk vere masserapportering av sida for påståtte brot på Facebook sine retningsliner, så vart sida i går stengd ned. I går kveld kunne dei same media triumferande fortelja at nettsida var borte. Gleda deira vart likevel kortvarig: Det er ingenting «rasistisk» eller «høgreekstremt» med denne nettsida. Heller ikkje er det noko anna som bryt med Facebook sine retningsliner. No er det jamvel offisielt frå Facebook. Margaret ble drept for to år siden av en ulovlig asylsøker fra Sør-Sudan.

 

Tornes, Erik

Debattredaktør i Aftenposten.

Vebjørn Selbekk kan ikke ha fulgt særlig godt med dersom han mener Max Hermansen er bare en islamkritiker, mener Erik Tornes i oktober 2015. Etter ti år med karikaturdebatt er det overraskende at Vebjørn Selbekk ikke skiller mellom kritikk av religionen islam og muslimer som mennesker.

Kommentar: Hvorfor forlanger da muslimer stort sett at deres jenter ikke får lov til å kaste et blikk på en etnisk norsk gutt, og langt mindre ta kontakt, muslimer tåler kun pengene til fjolsene av noen etniske venstresosialister, som enda ikke forstår at muslimene utover det økonomiske, ikke vil ha noe med etniske norske borgere og gjøre. Utenom at de muslimske guttene kan ha de etniske norske jentene og leke seg med til de finne en muslimsk jente til dem.

 

Trana, Ole Kristian

Østlandets Blad, Ski

I desember 2014 skriver han blant annet: 17 år gamle innbruddstyver ble skremt av huseier. Søndag morgen klokken 07:00 våknet en huseier på Greverud i Oppegård av lyden av glass som knuste. To 17 år gamle gutter var på vei inn i boligen. Da huseier møtte guttene inne i huset ble de skremt og rømte fra stedet. Huseier ringte så til politiet som igjen ganske raskt pågrep guttene ikke langt fra huset de prøvde å komme seg inn i. – Dette er kjenninger av politiet. Den ene gutten er fra Oppegård, mens den andre er fra Oslo, sier operasjonsleder ved Follo politidistrikt, Karianne Knudsen.

Ikke et ord om etnisitet eller eventuell minoritetsbakgrunn – heller ikke fra politiet.

 

 

Tønnessen, Maria Schiller

Nettavisen

 

En kvinne i 50-årene er tiltalt for å ha kommet med hatefulle ytringer mot en kvinnelig ansatt ved et aktivitetssenter i Oslo fordi hun er muslim. Det tiltalte kvinnen var ved aktivitetssenteret på grunn av et familiemedlem da hendelsen skal ha funnet sted. Ifølge tiltalen skal hun ha slått kvinnen gjentatte ganger i skulderen, og kommet med det politiet mener er diskriminerende eller hatefulle ytringer. - Jævla IS-kriger. Ta det drittet bort, din drittmuslim, skal hun ha sagt mens hun dro i den muslimske drakten - en abaya - som kvinnen hadde på seg. Videre skal hun ha sagt at kvinnen skulle komme seg ut av Norge. - Kom deg ut fra landet mitt, du skal ikke jobbe her, her i Norge har vi religionsfrihet, da skal sånne som deg, din IS-kriger bort herfra. I tiltalen står det at disse uttalelsene kom fordi kvinnen er muslim. (Juli 2016)

 

 

Ulstein, Hege

Kommentator i Dagsavisen

 

«Dersom Venstre skulle vedta en ordning med lavere lønn for innvandrere, er det fare for at forslaget omfavnes av innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) når hun skal legge fram integreringsmeldinga senere i vår. Da kan løpet være kjørt. Venstres veivalg vil ha direkte betydning for hvilken politikk Norge fører på dette området om bare få måneder. Listhaug har allerede vist at hun ikke legger særlig vekt på forskning når hun skal begrunne sin politikk» skriver hun i april 2016

 

Fra kommentarfeltet: En artikkel om Venstre sitt forslag, men klarer ikke å skrive om dette uten å komme med to sleivspark om Sylvi Listhaug. Er helt på kanten, og uten relevans overhode. Så mye hat til FRP at det renner over, eller hva?

 

Vestheim, Tone Magni Finstad

Dagsavisen.no

 

Høyreekstreme aksjonerte mot redningsbåt i Middelhavet. En høyreekstrem gruppe gikk nylig til aksjon mot en båt som redder liv i Middelhavet. Nå samler gruppen inn penger for å hindre redningsaksjoner.

Rundt midnatt 12. mai gikk medlemmer av den høyreekstreme gruppa Identitarian Group til aksjon mot redningsbåten Aquarius fra Leger uten grenser. Skipet fra Leger uten grenser redder migranter og flyktninger fra å drukne i Middelhavet. Aktivistene skal ha forsøkt å hindre redningsbåten fra å legge ut på oppdrag fra kai i byen Catania på Sicilia, ifølge Mashable og France24. Aquarius var på vei ut på oppdrag utenfor Libya.

8.000 har ankommet Italia siden søndag denne uka. Hjelpeorganisasjoner venter at flere vil flykte over Middelhavet nå når været er bra.

 

 

Vikøyr, Harald

Journalist i Verdens Gang.

I oktober 2015 skriver journalisten en omfattende artikkel om Syria-flyktningene i Norge - over fire millioner mennesker har flyktet fra Syria. Hver uke ankommer hundrevis av nye syrere til Norge - her er historiene deres. Det legges vekt på hva flyktningene har gått igjennom for å komme til Norge og hva de forventer seg av en fremtid i Norge.

 

 

Vikås, Marianne

VG

 

Trump har snakket mye om deportering av ulovlige innvandrere. Det får transseksuelle Catalina Velasquez til å frykte for fremtiden i USA, skriver hun i januar 2017.

– Enhver som oppholder seg ulovlig i USA er utsatt for å bli deportert, sa president Donald Trump (70) i talen om sin innvandringspolitikk 31. august i 2016.

28 år gamle Catalina Velasquez fra Colombia er en av de rundt 11 millioner menneskene Trump henviste til. Vi møter henne i leiligheten hennes i sentrum av Washington D.C. i landet hun har bodd i snart 15 år.

– Det skremte vettet av meg og jeg følte meg nedslått. De tre neste dagene gråt jeg, sier hun om da Trump ble valgt til president.

28-åringen forteller at hun og familien kom til USA i 2002 og ba om politisk asyl på grunn av borgerkrigen i hjemlandet. Da var Catalina 13.

I 2009 ble foreldrene hennes pågrepet og deportert tilbake til Colombia etter å ha oppholdt seg ulovlig i USA. Catalina fikk bli på bakgrunn av en utvannet versjon av den såkalte «Dream Act» – et lovforslag som Obama kjempet for, men aldri klarte å få støtte i Kongressen for.

 

Fra kommentarfeltet: Hun innrømmer at hun er der ulovlig. Da har hun gjort noe kriminelt. Hadde hun vært ifra et land hvor det er dødsstraff for å vær transseksuell så hadde det vært grunn for å la henne bli. Men siden det ikke er tilfelle i Colombia så må hun ut.

 

 

Virik, Marianne

TV 2

 

Hjelpearbeidere fra FN sier i april 2106 at folk lever under umenneskelige forhold i flyktningleiren Idomeni, på grensen mellom Hellas og Makedonia. Sanitærforholdene er svært dårlige, og greske myndigheter advarer mot spredning av sykdommer. I tillegg vokser frustrasjonen blant de rundt 11.000 flyktningene som er strandet i leiren, og det har vært flere voldsepisoder. Den da fem år gamle syriske gutten Mohammed kom bort fra foreldrene sine i kaoset som oppsto da den såkalte Balkan-ruten ble stengt, og makedonsk grensepoliti skjøt med tåregass og sjokkgranater mot flyktninger på grensen til Hellas. TV 2s reportasjeteam var på jobb da grensen ble stengt, og TV 2s journalist var den nærmeste voksne da Mohammed skjønte han hadde kommet bort fra foreldrene. Han klamret seg fast, strigråt og bønnfalt om hjelp for å finne foreldrene. To måneder senere er TV 2s reportasjeteam på plass igjen. De finner Mohammed og familien.

 

Walgermo, Alf Kjetil

Kulturredaktør i Vårt Land

Islam er blitt ein synleg faktor i den norske samfunnsdebatten. Men i romanar, dikt og noveller er muslimsk tru lite synleg. Når slår det om? Spør Alf Kjetil Walgermo i oktober 2015. Islam er blitt ein svært synleg faktor i den norske samfunnsdebatten, og mange nordmenn har i dag ei muslimsk tru. Difor er det overraskande at det ikkje finst fleire skjønnlitterære bøker som speglar denne samfunnsutviklinga. Truleg er det berre snakk om tid før det kjem fleire bøker der islam er ein naturleg og integrert del av handling, tematikkar eller språkbruk.

 

 

Westeng, Kjersti

Nettavisen

 

I Fredrikstad sitter Aghdas Mousavi (19) i november 2016 og leser det Listhaug skriver. Etterpå scroller hun gjennom kommentarfeltet. Hun blir redd. Det var skremmende for meg å se at Listhaug feiret på den måten. At den saken i det hele tatt hadde fått så mye oppmerksomhet hos henne, det gjorde meg redd, sier Aghdas

New York Times-artikkelen handler nemlig om Aghdas familie. Om hennes mor, far og to brødre, Javid (17) og Masoud (7), som nå er sendt til Kabul.

- Jeg savner vennene mine, jeg savner familien min, jeg savner søsteren min. Jeg vil så gjerne reise tilbake til Norge, sier Masoud til New York Times.

Tilbake i Norge sitter storesøster Aghdas, i en liten leilighet utenfor Fredrikstad sentrum som hun deler med to tanter. Hun har sluttet å bruke hijab for å lettere få jobb i Norge, slik at hun kan hjelpe familien sin. Slik at de kanskje kan få komme tilbake.

 

 

Wilden, Victoria

Journalist i NRK

 

Flere gutter er i august 2016 anmeldt for beføling og seksuell handling ovenfor unge jenter på et diskotek, i forbindelse med Norway Cup i Oslo. De som er anmeldt er alle gutter i 12 til 14 års alderen. Vi har fått inn en anmeldelse som går på at unge jenter i tilknytning til Norway Cup har blitt utsatt for det vi vil karakterisere som beføling eller seksuell handling, sier politioverbetjent ved seksjon for volds- og sedelighetsforbrytelser, Grete Lien Metlid. Dette skal ha skjedd i et telt på Ekebergsletta der det arrangeres diskotek for de unge. – Vi vet foreløpig ikke nøyaktig hvor mange jenter som har blitt utsatt for dette, men det skal være snakk om flere, sier Metlid. Politiet har varslet de som har ansvaret for de anmeldte guttene på Norway Cup. Det samme blir barnevernet.

 

Hvorfor skriver ikke de såkalte journalistene i NRK at dette er ungdommer med utenlandsk opprinnelse – ja hvorfor?

 

 

Winlund, Anders

Journalist i NRK

 

Et uoppklart overfall gjør at Ambjørnrød skole i Fredrikstad i oktober 2016 går ut med en helt spesiell advarsel til foreldre og barn. – Vi fikk råd fra politiet om å informere foreldrene om at barna ikke bør gå til og fra skolen alene før de har funnet ut hvem som står bak overfallet. Derfor sendte vi ut en SMS til foreldrene om dette, sier rektor Catarina Selbekk. Mannen skal ha forsøkt å rive av kvinnen klærne, men så bet hun ham i nesa. Ifølge politiet klarte kvinnen deretter å stikke av, mens mannen forsvant fra stedet. Politiet har fortsatt ikke funnet mannen som skal ha overfalt en kvinne tirsdag for en uke siden.

Ikke med et ord nevner journalisten at gjerningsmannen var en innvandrer

 

 

Yset, Simon Skjelbostad

Journalist i NRK

I august 2015 har han en artikkel: Partiene må gjøre mer for å sikre seg minoritetspolitikere.

Minoritetspolitikere er underrepresentert i kommunestyrer. Partiene gjør for lite for å rekruttere folk med innvandrerbakgrunn.

 

 

Ytterstad, Matias

Dagbladet

 

Fersk FN-rapport om flyktningbarnas mareritt: Sex-salg, tvangsarbeid og utpressing fra menneskesmuglere. Antallet barn på flukt i Europa eksploderer.

I løpet av våren i år har Unicef intervjuet rundt seksti enslige flyktningbarn i alderen 11-17 år fra jungelen Calais og seks andre flyktningleirer langs den engelske kanal. Barnas vitnesbyrd maler et rystende bilde av forholdene i sju av flyktningleirene - hvor tvangsarbeid, vold, og seksuelt misbruk. Alle barna som ble intervjuet klaget over kulde og tretthet, og hadde også problemer med å få tilgang til måltider hjelpeorganisasjoner distribuerer eller dusjing. Selv om det er påbudt, har barna ikke mulighet til vanlig skolegang i leirene. Barna må nå betale rekordhøye summer - mellom 4000 og 5.5000 britiske pund - til menneskesmuglere for å komme seg over til Storbritannia. Det tilsvarer mellom 50.000-70.000 norske kroner. Unicef er bekymret over situasjonen - særlig fordi antallet enslige mindreårige flyktninger til Europa ser ut til å doble seg i år sammenlignet med i fjor. En annen rapport FN-organisasjonen slapp denne uka, viser at ni at ti mindreårige som ankommer Italia, reiser alene. Over 7.000 har ankommet i årets første fem måneder, mot 10.000 totalt i fjor. (Juni 2016)

 

Yttervik, Linn K.

Journalist i VG

 

I mars 2016 skriver hun om syriske Hani (22) som hevder at norsk grensepoliti tilbød seg å slette fingeravtrykket han avga på Storskog, hvis han returnerte til Russland. Ingeniørstudenten fra Aleppo sier tilbudet kom rett etter at politiet meddelte ham at asylsøknaden var avslått. Han kom til Storskog etter at visumet hans i Russland gikk ut i sommer. – Politiet sa at de kunne garantere at dersom jeg forlot Norge umiddelbart, ville de slette fingeravtrykket slik at jeg kunne prøve igjen i hvilket som helst land i Europa. De leste opp rettighetene mine og sa at fingeravtrykkene mine ikke ville finnes i noe system dersom jeg returnerte til Russland, sier Hani.

 

 

Zakariassen, Gaute

NRK

 

«Nordmenn er nordlendinger, trøndere, sørlendinger – og folk fra alle de andre regionene. Nordmenn har også innvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syria. Mine besteforeldre innvandret fra Danmark og England for 110 år siden. Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra, hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er – og det kan ikke alltid plasseres innenfor landegrenser. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» sa Kong Harald på festen i Slottsparken august 2016

 

«Kong Haralds budskap om hvem vi nordmenn er har på kort tid gått viralt på sosiale medier. Retorikkeksperter er fulle av lovord om hvordan kongen klarer å forene et verdipolitisk budskap med en hyggelig festtale» skriver Gaute Zakariassen i august 2016.

 

Østvold, Kristine

Kommentator i NRK

Klarer vi å ta godt nok vare på de ukjente, de enslige mindreårige asylsøkerne, spør Kristine Østvold, kommentator i NRK i november 2015. Ifølge loven har alle barn i Norge, rett til å få vurdert sine behov for tiltak etter nettopp barnevernloven. Dette gjelder selv om barnet har tilbud om opphold i asylmottak eller omsorgssenter. Tør vi stille spørsmålene høyt og hvem i så fall tar ansvaret og finner dem?

 

 

Aalborg, Berit

Vårt Land

 

I april 2016 skriver hun blant annet: Derfor kommer ropet om et nytt europeisk lederskap fra både Hilde Frafjord Johnson og Jan Egeland. Et lederskap som ikke kun er drevet av frykt for islamsk terror, høyreekstreme grupper eller dårlige meningsmålinger.

Et lederskap som ikke pisker opp stemningen i urolige befolkninger, ved å kalle mennesker i nød for lykkejegere. Men som forstår at det å stigmatisere og nedvurdere grupper skaper mer terror, mer sinne og større motsetninger. Et lederskap som forstår at slik retorikk er å gå IS’ og islamistenes ærend, ved å bygge opp fiendebilder.

Spørsmålet er hvilke land som kunne bidratt. Et slikt land burde og kunne vært Norge. En slik ¬leder burde og kunne vært Erna Solberg. Men hun har overlatt innvandringsfeltet til Frp. Et parti som omtaler mennesker 
i nød som lykkejegere, som en flokk som ikke vil yte, bare nyte.

 

Aanensen, Kristian

Journalist i NRK

 

Yaqoub og familien ble kastet ut Norge – forsøkt kidnappet i Libya, skriver han i desember 2016.

I 2008 ble Abdulrhman Yaqoub, kona og to døtre kastet ut av Norge. Åtte år senere ble livet på nytt snudd på hodet for familien som lever i ett av verdens farligste land.

På en kafe i Oslo sentrum sitter Abdulrhman Yaqoub og venter. Hit har han kommet fra Zürich, der han fikk husly av broren.

I dag er han i Norge for å igjen søke asyl for seg og resten av familien som fremdeles lever i skjul i hjemlandet.

 

 

Aanstad, Kristine Hellem

Journalist i VG.

En kvinne skal være knivstukket i Svolvær sentrum, melder politiet på Twitter i oktober 2015. Hun er fraktet til Universitetssykehuset i Nord-Norge, men foreløpig er skadeomfanget ukjent. Gjerningspersonen er pågrepet skriver VG.

En leser kalt Ea spør: Knivstikkeren i Svolvær, etnisk norsk eller innvandrer? Hvorfor ikke skrive dette? Dere får stadig spørsmål om det, tidligere opplyste dere det. Hvorfor sluttet, om det stemmer at dere ikke blir nektet. Svar: Hei Eva. Vi har ikke skrevet noe om det ettersom politiet ikke har opplyst om det svarer Kristine Hellem Aanstad

Kommentar: Dette er ikke riktig? Politiet opplyste på Twitter at offeret var norsk statsborger og gjerningsmannen av utenlandsk opprinnelse.

 

 

Årsæther, Jan Ove

Nyhets- og sportsredaktør i TV 2

 

Politiet har i august 2016 anmeldt flere gutter for beføling og seksuelle handlinger overfor unge jenter på et diskotek på Norway Cup på Ekeberg. Guttene er mellom 12 og 14 år gamle. Det er usikkert hvor mange jenter som er rammet. Pårørende er varslet og barnevernet vil også bli koblet inn, opplyser Oslo-politiet i en pressemelding. – Vi har mottatt anmeldelser om beføling. De anmeldte er alle mindreårige mellom 12 og 14 år, skriver leder for seksjon for volds- og seksuallovbrudd ved Oslopolitiet

Hvorfor skriver ikke TV 2 at dette er ungdommer med utenlandsk opprinnelse – ja hvorfor?

 

 

Mamuntisunio, el photonius - Jalium calaniluitus